Εξακολουθούν να διατυπώνουν αντίθετες απόψεις τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις εκλογές αλλά την πορεία του κόμματος στην διαπραγμάτευση, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη για μια ακόμα φορά, εν όψει μάλιστα και των συζητήσεων για την συμφωνία που σύμφωνα με την βούληση του Πρωθυπουργού πρέπει να επιτευχθεί πριν τις 20 Αυγούστου. 

Πιστός στην άποψή του ότι δεν χρειάζονται άμεσα εκλογές ήταν και σήμερα ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ δήλωσε ότι  «οι εκλογές δεν είναι αναγκαίες», υποστηρίζοντας πως πρέπει να εμπλουτιστεί η διαπραγματευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να πείσουν ότι μπορούν να αμβλύνουν τη διαπραγμάτευση. 

Ο κ . Μητρόπουλος υποστήριξε πως είναι εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης και δεν είναι απαραίτητο να εμπλουτιστεί από το στενό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας για άλλη μια φορά αυτό το πρόγραμμα ως το αντικοινωνικότερο μνημόνιο που θα κληθεί να ψηφίσει η αριστερά. 

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας τόνιζε ότι «χρειάζεται «νέα εντολή από τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι η ρύθμιση του χρέους – που θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης – χρειάζεται «νέα εντολή από τον ελληνικό λαό», προκειμένου να σχηματιστεί μια «ισχυρή κυβέρνηση» που θα έχει «ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία» και «συγκεκριμένη στρατηγική».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βίτσας απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή ειδικού σκοπού, επισημαίνοντας πως υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε συγκεκριμένες πολιτικές.

Ο πρώην γραμματέας της Κουμουνδούρου εκτίμησε μάλιστα πως σε περίπτωση εκλογών «μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας για τον ΣΥΡΙΖΑ», και απέφυγε να δεσμευθεί για νέα συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. «Ας δούμε το βράδυ των εκλογών», είπε.

Για ανοιχτό ενδεχόμενο των εκλογών έκανε λόγο και ο βουλευτής Δημήτρης Τσουκαλάς, ο οποίος ισχυρίστηκε επίσης ότι θα υπάρχει καινούρια πολιτική κίνηση με επικεφαλής Λαφαζάνη-Στρατούλη.

Όπως ανέφερε:

Πιστεύω ότι ο Λαφαζάνης, ο Στρατούλης και οι άλλοι δεν είναι άνθρωποι που θα κάτσουν στο σπίτι τους. Είναι πολιτικά όντα και θα το εκφράσουν, προφανώς με νέο κόμμα.

 Την ίδια στιγμή, ανέφερε για την στάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η τακτική στηρίζω ολίγο».

Ερωτώμενος, δε, πρόωρες εκλογές ο κ. Τσουκαλάς είπε πως «εάν πάμε σε μια διαδικασία μια από τα ίδια στην επόμενη ψηφοφορία του Αυγούστου και η συμφωνία έχει τελειώσει, εγώ βλέπω ότι ανοίγει ο δρόμος για εκλογές».

Τέλος, την αντίθεσή του προς την ψήφιση Μνημονίου από μια κυβέρνηση της Αριστεράς εμφανίστηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος, o οποίος τόνισε ότι από αυτή την γραμμή δεν μετακινείται ούτε βήμα πίσω. 

Σύμφωνα με τον κ. Λεουτσάκο:

Δεν ψηφίζω μνημόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το δικαίωμα να φέρει μνημονιακές συμφωνίες. 

Μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να ψηφίσει μνημόνιο, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως στηρίζει μια κυβέρνησης που εκλέχθηκε για να ακυρώσει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. «Από αυτή τη γραμμή δεν μετακινούμαστε ούτε βήμα πίσω», είπε. 

Ο κ. Λεουτσάκος τόνισε επίσης: «Είχαμε πόλεμο σκληρό, ανέντιμο, με ασύμμετρα μέτρα», αναφερόμενος στον χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε πως στηρίζει με απόλυτο τρόπο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το «όχι» του ελληνικού λαού, αντιστεκόμενος στην εφαρμογή των μνημονίων από την κυβέρνηση. 

Ο βουλευτής επιχειρώντας να εξηγήσει το γιατί δεν παραιτείται από την έδρα του, ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει καμία απόφαση των οργάνων του κόμματος που να είναι υπέρ της εφαρμογής του μνημονίου, άρα, είπε, δεν αισθάνομαι ότι είμαι εγώ ο αιρετικός, αρνούμενος πάντως να χαρακτηρίσει έτσι τον πρωθυπουργό. 

Εμείς είμαστε η καρδιά και η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δώσαμε αγώνα για να γίνει από μικρό κόμμα κυβέρνηση, δεν είμαστε περαστικοί και ενοικιαστές, αλλά συνιδιοκτήτες, όμως δεν υπάρχει θέμα «έξωσης», εκτίμησε.