Για αδράνεια στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και αδυναμία συγκρότησης συγκεκριμένου σχεδίου κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, με αιχμή την έκρηξη της μεταναστευτικής ροής. 

Ο Συντονιστής Εκτελεστικής Γραμματείας και Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, για το εκρηκτικό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στα νησιά του Αιγαίου, δήλωσε:

 Ενώ η κυβέρνηση εδώ και έξι μήνες αδρανεί, αδυνατεί να συγκροτήσει συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά και να αξιοποιήσει χρήματα της Ε.Ε., συνεχίζει να φλυαρεί χωρίς ουσία, η κατάσταση με την παράνομη μετανάστευση στα νησιά μας παίρνει τραγικές διαστάσεις.

Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα μέτρο ούτε για την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες, ούτε για τα σοβαρά ζητήματα που δημιουργούνται σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και τον Τουρισμό της χώρας.

Την ίδια ώρα, επισημαίνει, «μπροστά σε όλα αυτά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Περιφέρειες αλλά και οι Δήμοι, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και τη Ελληνική αστυνομία - παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή- έρχονται να καλύψουν την κυβερνητική ανυπαρξία και ανεπάρκεια».

Η ΝΔ συγχαίρει τους περιφερειάρχες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διασφάλιση των απαραίτητων για τη διαβίωση των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. 

Καταβάλλουν νυχθημερόν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να διασφαλίσουν τα άκρως απαραίτητα για τη διαβίωση των μεταναστών, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και την κοινωνική ειρήνη.

Συγχαίρουμε τους Περιφερειάρχες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, καθώς και όλους τους Δημάρχους των νησιών μας για τις προσπάθειες που καταβάλλουν».