Σκληρή κριτική στις χώρες που «αξιώνουν αλά καρτ αλληλεγγύη μόνο από τις χώρες υποδοχής» άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του από το υπουργείο Εσωτερικών όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος. 

«Όψιμα μέλη της Ε.Ε. αρνούνται την αλληλεγγύη στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει να αξιοποιηθούν άμεσα και έκτακτα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση, καθώς και να ενεργοποιηθεί η αρχή του διαμερισμού της ευθύνης.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα έγινε ειδική αναφορά μαζί με την Ιταλία ως οι δύο ευρωπαικές χώρες για την παροχή κονδυλίων,μέσων και εμπειρογνωμόνων αλλά και η ειδική μέριμνα για την μετεγκατάσταση των προσφύγων. Η αρχή δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αλα κάρτ και εθελοντικά. Όψιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιώνουν να γίνεται αλα κάρτ και από τις χώρες υποδοχής. Η συνεργασία μας με τις χώρες του νότου είναι συνεχής. 

«Στόχος η δημιουργία χώρου με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης» τόνισε και επανέλαβε ότι «το πρόβλημα αυτό μας υπερβαίνει». Επισήμανε, επίσης, ότι το πρόβλημα είναι διεθνές και ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό. «Η Ε.Ε. δεν έχει  κανένα άλλο νόημα,  αν το καθένα μέλος κοιτάει μόνο τα συμφέροντά του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση  δίνει εξετάσεις στο θέμα της Ελλάδας» ήταν το αυστηρό μήνυμα του Πρωθυποιυργού στους εταίρους, σημειώνοντας το αρνητικό αποτέλεσμα των εξετάσεων που έδωσε η Ευρώπη σε οικονομικό επίπεδο ως προς τη χώρα μας.

«Όσοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το ζήτημα θα εκτεθούν, εκτέθηκαν ήδη μια φορά μετά το Πάσχα όπου υποστήριζαν ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών οφείλεται στην αλλαγή κυβέρνησης» τόνισε ο Πρωθυπουργός φωτογραφίζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση, επισημαίνοντας το μεταναστευτικό και προσφυγικό δεν αποτελεί πεδίο μικροκομματικής και πολιτικής εκμετάλλευσης. 

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε τον διαρκή συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων, υπό τον Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και της αρμόδιας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Όπως είπε, στόχος είναι η ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών που λειτουργούν ως κέντρα υποδοχής «σε μια πρωτοφανή αιχμή», καθώς και η ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, η ενίσχυση των διαδικασιών ταυτοποίησης προσφύγων και την ταχύτερη δυνατή μετακίνηση από τα νησιά προς τον ηπειρωτικό χώρο.