current views are: 2

7 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση13:26

Παίρνουν «φωτιά» οι διαπραγματεύσεις – Ανατροπή στις 100 δόσεις

Στο φουλ βάζει τις «μηχανές» η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς μέσα στο Σαββατοκύριακο και να κλείσει τη συμφωνία άμεσα. 

Δημοσίευση 13:26’
αρθρο-newpost

Στο φουλ βάζει τις «μηχανές» η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς μέσα στο Σαββατοκύριακο και να κλείσει τη συμφωνία άμεσα. 

Στο φουλ βάζει τις «μηχανές» η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς μέσα στο Σαββατοκύριακο και να κλείσει τη συμφωνία άμεσα. 

Αυτή την ώρα, συνεδριάζει υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο για την Οικονομική Πολιτική, με αντικείμενο την έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. 

Στη συνεδριάση θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, όπως το δημοσιονομικό κενό, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα «κόκκινα» δάνεια, το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα εργασιακά.

«Ξηλώνουν» τις 100 δόσεις – Τι θα γίνει με το ΤΑΙΠΕΔ

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε πως στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μελετώνται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που θα υποχρεώσουν ορισμένους εύπορους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε λιγότερες δόσεις από τις 100.

Όσον αφορά στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι θα έχει τελείως διαφορετική λειτουργία από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά θα έρχεται πολύ κοντά στη νομική υπόσταση μ’ αυτά που έχουν δημιουργήσει αρκετά κράτη σε όλα τα μέρη του πλανήτη. Στο νέο υπέρ-Ταμείο θα βρίσκονται 50 δισ. ευρώ, που θα βοηθήσουν στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς και περουσιακά στοιχεία του δημοσίου, μετοχές κ.α.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο, με ορίζοντα 30ετίας, θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ, ως αξία των περιουσιακών του στοιχείων [ακίνητα, μετοχές, κ.λπ.]. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο, με τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ, παρόμοιο μ’ αυτά που έχουν δημιουργήσει αρκετά κράτη σε όλα τα μέρη του πλανήτη -Νορβηγία, Αυστραλία, κ.λπ.». 

«Η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου στο Ταμείο δεν σημαίνει απαραίτητα και πώλησή τους, σε αντίθεση με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που είναι προς πώληση. Κάποια ακίνητα, πράγματι, μπορεί να πουληθούν, για ορισμένα να υπάρξουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις και άλλα να δημιουργούν εισόδημα που θα εισρέει στο Ταμείο», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Ακόμη, επισημαίνεται πως η έδρα του υπερταμείου θα είναι η Αθήνα, θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την Κομισιόν θα υπάρχει μόνο εποπτεία.

Τηλεδιάσκεψη χωρίς αποφάσεις

Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζονται και σήμερα και αναμένεται να πάρουν «φώτια» μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να υπάρξει η επιθυμητή σύγκλιση στα βασικά σημεία της συμφωνίας.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, απόψε στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί και η τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των 28 υπουργείων Οικονομικών της ΕΕ (EFC), όπου δεν  αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση. 

Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να γίνει μια ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Η Μίνα Αντρέεβα πρόσθεσε ακόμη ότι οι εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στην Αθήνα εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση του κειμένου της συμφωνίας.

Σημείωσε ακόμη πως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή νεώτερα για το πότε θα παραλάβουν τα κράτη μέλη το εν λόγω κείμενο για να προχωρήσουν στις εθνικές διαδικασίες, δηλαδή τη ψήφισή του από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία

Και οι δύο πλευρές πάντως εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες για την επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ, η ημερομηνία-κλειδί, οπότε θα φανεί αν μια συμφωνία των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το νέο πρόγραμμα στήριξης είναι δυνατή πριν από τις 20 Αυγούστου, είναι η ερχόμενη Δευτέρα, 10 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέχρι στιγμής, ο στόχος αυτός φαίνεται πραγματοποιήσιμος, ωστόσο προϋποθέτει τεράστιες προσπάθειες μέσα στο Σαββατοκύριακο τόσο από τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών όσο και από τις ελληνικές αρχές.

Πηγές Ντάισελμπλουμ: Συμφωνία με άμεση εφαρμογή των μέτρων

«Η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 20 Αυγούστου είναι το επικρατέστερο σενάριο» υποστηρίζει πηγή από το περιβάλλον του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Ναυτεμπορική, τονίζοντας ότι δεν προβλέπεται αναδιάρθρωση του χρέους αν δεν δοθούν δείγματα γραφής από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ προσθέτει ότι δεν αρκεί η υπογραφή, αλλά θα χρειαστούν απτά αποτελέσματα στην εφαρμογή των μέτρων. 


σχετικα αρθρα