ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθάκης: Πλησιάζουμε στην τελική ευθεία - Νέα συνάντηση με το κουαρτέτο

Δημοσίευση 8 Αυγούστου 2015, 16:13 / Ανανεώθηκε 8 Αυγούστου 2015, 18:13
Σταθάκης: Πλησιάζουμε στην τελική ευθεία - Νέα συνάντηση με το κουαρτέτο
Facebook Twitter Whatsapp

Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών έχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών έχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η συνάντηση γίνεται στο χώρο διαμονής των θεσμών.

«Πλησιάζουμε στην τελική ευθεία, θα γίνουν οι συζητήσεις που πρέπει, ελπίζουμε όλα να πάμε καλά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, προσερχόμενος στη συνάντηση.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag», η οποία ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωση, ο υπουργός είπε ότι «μπορεί να είναι ακριβές».

Χθες το απόγευμα, εξάλλου, συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, το Κυβερνητικό Συμβουλίου για την Οικονομική Πολιτική, με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα ανοικτά ζητήματα που απομένουν.

«Προχωράμε κανονικά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, από την πλευρά μας είμαστε σχεδόν έτοιμοι για συμφωνία», δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ.

Θέμα ΦΠΑ

Οι σημερινές διαβουλεύσεις πάντως σε τεχνικό επίπεδο, που διεξάγονται ταυτόχρονα, αφορούν στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδηματα «κόκκινα» δάνειαη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το θέμα της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, φέρεται να μην συζητάει και να αρνείται πεισματικά την πώληση των δανείων, ενώ κάποιες πληροφορίες θέλουν να γίνονται εκ νέου αλλαγές στον ΦΠΑ. Οι δανειστές επιθυμούν την επιβολή ΦΠΑ σε ιδιωτικά ΙΕΚ, σχολεία και κολέγια και από την άλλη ίσως εξομαλυνθεί η κατάσταση με το κρέας, δηλαδή να "γυρίσει" στο 13% και το μοσχαρίσιο κρέας.

«Όλα δείχνουν συμφωνία και εκταμίευση στις 20 Αυγούστου»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Welt am Sonntag», οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωση, για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.

«Οι Θεσμοί βλέπουν μια ρεαλιστική πιθανότητα για συνεννόηση ως την Τρίτη σε μια συμφωνία επί της αρχής», αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε έναν καλό δρόμο σε ό,τι αφορά τα άμεσα μέτρα, ενώ τονίζεται ότι θα ήταν πιθανή μια απόφαση της Βουλής στην Αθήνα την Πέμπτη, και την Παρασκευή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε συνέχεια δημοσιεύματος του Reuters, που επικαλείται ανώτατη πηγή των Βρυξελλών και σύμφωνα με την οποία η συμφωνία είναι κοντά.

«Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε η Ελλάδα να πληρώσει στις 20 Αυγούστου την ΕΚΤ και δεν θα ήταν απαραίτητο ένα πρόγραμμα-γέφυρα και επιπλέον δισεκατομμύρια» συνεχίζει η εφημερίδα, αλλά επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΕ, επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές.

«Η γερμανική πλευρά κατέστησε σαφές ότι βλέπει σε κάποια σημεία ακόμη ανάγκη αποσαφήνισης, πχ σε ό,τι αφορά το πώς θα αντιμετωπιστεί στη συμφωνία η πιο πρόσφατη αρνητική οικονομική εξέλιξη στην Ελλάδα. Υπάρχει δε ανάγκη για συζήτηση στο θέμα των στόχων του προϋπολογισμού και στο ζήτημα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησε να σχολιάσει, επικαλούμενο τις διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», γράφει η «Welt am Sonntag».

Στην τηλεδιάσκεψη, συνεχίζει ο συντάκτης, υπήρχε ευρέως η εντύπωση ότι έχει γίνει πρόοδος και ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ολοκληρωθούν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο. «Όλοι εργάζονται για αυτό το "Σχέδιο Α"- μια συμφωνία με την πρώτη ημερομηνία εκταμίευσης να είναι η 20ή Αυγούστου», δηλώνει στην εφημερίδα πηγή από τους κύκλους των διαπραγματεύσεων.