Σε πυρετό διαπραγματεύσεων έχουν επιδοθεί κυβέρνηση και θεσμοί, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία έως την Τρίτη, να πάρει το δρόμο για τη Βουλή και να εκταμιευθεί η δόση προς την Ελλάδα έως τις 20 Αυγούστου.

Μετά τις πολύωρες διαβουλεύσεις του Σαββάτου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης θα έχουν την Κυριακή νέες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο των δανειστών, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι άργα το βράδυ. Το οικονομικό επιτελείο και οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων έχουν κάνει «δεύτερο σπίτι« τους κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου διεξάγονται οι κρίσιμες συζητήσεις για να βρεθεί κοινός τόπος για τα μέτρα του νέου μνημονίου.

Μετά το πέρας αυτού του κύκλου διαβουλεύσεων θα γίνουν γνωστά τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν και τα χρονοδιαγράμματα που θέτει η συμφωνία για την κύρωση και υλοποίησή τους. 

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, εμφανίστηκε το Σάββατο αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας άμεσα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Πλησιάζουμε στην τελική ευθεία, θα γίνουν οι συζητήσεις που πρέπει, ελπίζουμε όλα να πάμε καλά.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag», η οποία ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωση, ο υπουργός είπε ότι «μπορεί να είναι ακριβές».

Το εν λόγω δημοσίευμα ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, βρίσκονται στο τελικό στάδιο και ότι τα άμεσα μέτρα που απαιτούνται, είναι στην πλειονότητά τους συμφωνημένα. 

«Οι Θεσμοί βλέπουν μια ρεαλιστική πιθανότητα για συνεννόηση ως την Τρίτη σε μια συμφωνία επί της αρχής», αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ ρεπορτάζ του Reuters -που επικαλείται πηγές των Βρυξελλών- επισημαίνει ότι θα ήταν πιθανή μια απόφαση της Βουλής στην Αθήνα την Πέμπτη, και την Παρασκευή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.