Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Συμφωνία άμεσα ζητά από την κυβέρνηση ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που χαρακτηρίζει τις πρόωρες εκλογές καταστροφή, αν και ξεκαθαρίζει ότι η ΝΔ είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει γιατί θα κάνει εκλογές» σημειώνει στην Καθημερινή της Κυριακής, καθώς όπως υπενθυμίζει πήρε πρόσφατα, δύο φορές εντολή και κανείς δεν τον αμφισβητεί.

«Αν, όμως, θέλει να δραπετεύσει και πάει σε εκλογές, οι πολίτες θα του δώσουν την ευκαιρία να δραπετεύσει», προσθέτει ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας σε σχέση με τη συμφωνία, πως η ΝΔ θα δώσει τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, χωρίς συναλλαγές και χωρίς να διεκδικεί καρέκλες, σε αντίθεση με τα τεχνάσματα, όπως λέει, της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, που έχουν βάλει και τη σφραγίδα τους στα μέτρα.

«Μη συμφωνία είναι καταστροφή, φεύγουμε ανεπιστρεπτί από την Ευρωζώνη, πάμε σε άτακτη χρεοκοπία και μείωση μισθών, συντάξεων, αξιών, κούρεμα καταθέσεων. Η άλλη επιλογή είναι η κακή συμφωνία στην οποία καταλήγει με ευθύνη της η Κυβέρνηση. Η οποία συμφωνία ωστόσο μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τα χρήματα, τα οποία μας δίνουν, και να τη βελτιώσουμε. Και αυτό θα παλέψουμε να κάνουμε» ξεκαθαρίζει ο κ. Μεϊμαράκης σε σχέση με τις προθέσεις της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική απόφαση για τη στάση της ΝΔ θα ληφθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, που θα συνεδριάσει όταν γνωστοποιηθεί η συμφωνία και το περιεχόμενό της, με όποιον βουλευτή δεν την ακολουθήσει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Όταν ερωτάται, από την Καθημερινή, σε περίπτωση απόσχισης της Αριστερής Πλατφόρμας, για το αν η ΝΔ θα συμμετείχε σε κυβερνητικό σχήμα ή θα έδινε ψήφο ανοχής στον κ. Τσίπρα να δρομολογήσει το πρόγραμμά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντά πως δεν βλέπει δυνατότητες για κυβέρνηση μακράς πνοής ή για μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, όπως επίσης ότι δεν τίθεται και θέμα δεδηλωμένης.

«Kαι αυτοί που καταψηφίζουν τα νομοσχέδια λένε ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση στην ουσία είναι τρικομματική. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι ΑΝΕΛ και οι αποσχισθέντες - ή όχι ακόμα - από το ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια, σε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση τεκμαίρεται ότι θα πάρει τις 151 και πιο πολλές», λέει. 

Για τα εσωκομματικά της κεντροδεξιάς παράταξης, στόχος της ΝΔ είναι η διεύρυνση, που απευθύνεται σε όλους τους λογικούς πολίτες, αναφέρει ο κ. Μεϊμαράκης, με φιλοδοξία, να εκπροσωπήσει το κόμμα του, το ευρωπαϊκό μέτωπο του 39% του ΝΑΙ, αποκλείοντας ωστόσο ένα συνασπισμό κομμάτων με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

«Εάν τα επιχειρήματα που λέμε είναι λογικά και κατακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους, η ψήφος θα έρθει την ώρα της εκλογής. Εμείς απευθυνόμαστε στους πολίτες. Όχι στους πρώην βουλευτές ή βουλευτές άλλων κομμάτων. Και αυτοί ευπρόσδεκτοι είναι ως πολίτες. Ζητούμε να συμβάλουν ώστε να συνδιαμορφώσουμε με τις δικές τους ιδέες, το συνολικό μας πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα όταν θα φθάσουμε στις εκλογές θα επιλέξουν», σημειώνει.

Τέλος, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέρει ότι στις λίστες, οι εκλόγιμες θέσεις θα είναι οι ίδιες, ενώ στις τελευταίες θέσεις των μεγάλων περιφερειών για συμβολικούς λόγους ίσως μπουν νέα πρόσωπα.

Στο μεταξύ, με δήλωσή του στη Real News ο κ. Μεϊμαράκης, αναφερόμενος στη στάση του κόμματος έναντι των βουλευτών του, κατά την ψήφιση στη Βουλή της συμφωνίας με τους δανειστές δηλώνει: «Όποιος διαφοροποιηθεί θα διαγραφεί». Στην ίδια δήλωση ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει ότι δεν υφίσταται κανένας εκλογικός αιφνιδιασμός. «Όλοι τις περιμένουν τις εκλογές. Υπάρχουν υπουργοί που τις προαναγγέλλουν. Ήδη δημιουργείται κλίμα πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας» σημειώνει.