Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Προ των πυλών της Βουλής βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, το νέο, τρίτο μνημόνιο, βάζοντας σε κίνηση και τα γρανάζια των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

Στη Νέα Δημοκρατία, μπορεί επισήμως να αποκηρύσσουν τις κάλπες ως καταστροφικές για τη χώρα, ωστόσο προετοιμάζονται γι’ αυτές , ενώ  της τελικής εκλογικής μάχης προηγούνται δύο ακόμα στάδια, η ψήφιση της νέας συμφωνίας στη Βουλή και, φυσικά, η κατάθεση της εντολής από τον Αλέξη Τσίπρα στον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ως προς το μνημόνιο, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα επιμείνει σε όλους τους τόνους πως αυτό δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και όχι απόρροια αντικειμενικών παραγόντων. Θα υπογραμμίσει δηλαδή ότι η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών και τα συνακόλουθα σκληρά μέτρα έχουν τη σφραγίδα της «πρώτης φοράς Αριστερά».

Η Ν.Δ., όπως όλα δείχνουν, θα στηρίξει επί της αρχής το νομοσχέδιο, παρά τις ενστάσεις της σε σειρά διατάξεων, στη λογική ότι με αυτό εξασφαλίζεται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Η δεύτερη μάχη θα ξεκινήσει αμέσως μετά ή παράλληλα με την ψήφιση του νομοσχεδίου. Σε αυτή στόχος του Προέδρου της Ν.Δ. είναι να καταδείξει την τακτικιστική λογική του κ. Τσίπρα και το γεγονός ότι η ώρα, μετά τον Ιανουάριο και το δημοψήφισμα του Ιουλίου, θα συρθεί σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση και, μάλιστα, μόνον και μόνον για να αντιμετωπιστούν τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. δεν θα είναι επισπεύδουσα στη λογική συγκρότησης νέας κυβέρνησης από την υπάρχουσα Βουλή, ωστόσο θα αφήσει το σενάριο αυτό να διακινείται, προκειμένου να χρεωθεί αποκλειστικά ο κ. Τσίπρας τη μη αναζήτηση εναλλακτικής και άρα και την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Ως προς τις κάλπες, ο κ. Μεϊμαράκης επιχειρεί ένα αμφίπλευρο άνοιγμα, τόσο προς στελέχη που αποχώρησαν – αποστασιοποιήθηκαν από τη Ν.Δ. το προηγούμενο διάστημα, όσο και προς στελέχη της κεντροαριστεράς και του φιλελευθερισμού. Στόχος είναι, δεδομένου ότι το ενδεχόμενο ενός ενιαίου ευρωπαϊκού κόμματος δεν συζητείται ούτε στη Ν.Δ. ούτε στο Ποτάμι, η Ν.Δ. να εκφράσει το μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών που τάσσονται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο, ο κ. Μεϊμαράκης θα ξεκινήσει κύκλο περιοδειών ανά την Ελλάδα.