Λευκός καπνός για συμφωνία αναμένεται την Τρίτη, όπως προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές. Τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν παραμένουν αρκετά και σε πολλά μέτωπα.

Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται τα κόκκινα δάνεια, όπου εντοπίζονται ισχυρές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα, η Αθήνα διαφωνεί ριζικά στο να αγοράζονται τα δάνεια από ξένα funds, την ώρα που αναμένεται να έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Σε εκκρεμότητα παραμένει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία συνδέεται με τα «κόκκινα» δάνεια, τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και η φορολογία των αγροτών.  

Ανατροπές αναμένονται και στον νόμο Κατσέλη καθώς φαίνεται ότι θα υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα στους κακοπληρωτές και σε όσους πρόσκαιρα εμφάνισαν αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Σκληρό πόκερ παίζεται και στο θέμα της διοίκησης του νέου ΤΑΙΠΕΔ, καθώς στην πώληση της ΔΕΣΦΑ που ζητεί το κουαρτέτο των θεσμών.

Την τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί εάν στην παρούσα συμφωνία θα συμπεριληφθούν οι αλλαγές στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και οι φόροι υπέρ τρίτων

Αλλαγές κλειδώνουν στους συντελεστές του ΦΠΑ. Ειδικότερα, το μοσχαρίσιο κρέας επιστρέφει στο 13%, αλλά από την άλλη ανεβαίνουν στο 23% τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και όλες οι σχολές, ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα εισπραχθεί και φέτος με οριακές βελτιώσεις. 

Η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να ψηφιστεί η συμφωνία εντός της εβδομάδας, ενδεχομένως και την Πέμπτη, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης των 25 δισ. ευρώ έως τις 20 Αυγούστου. Από αυτά τα 10 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 3 δισ. θα πάνε σε ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες, 7 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δανείου γέφυρα και τα 5 δισ. ευρώ στην αποπληρωμή ομολόγου της ΕΚΤ και σε άλλες εξωτερικές υποχρεώσεις της Αθήνας. 

Το νομοσχέδιο θα έρθει σε δύο άρθρα, ένα για τη συμφωνία και το μνημόνιο που θα τη συνοδεύει με τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα κλειδώσουν στις διαβουλεύσεις με τους πιστωτές.