Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Και τυπικό τέλος στα σενάρια περί συγκρότησης ενός ενιαίου εκλογικού σχήματος από ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ενόψει εκλογών έβαλε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. 

«Aυτοδιάλυση της Ν.Δ. είτε των άλλων κομμάτων, για να συγκροτήσουν ένα ενιαίο ευρωπαϊκό κόμμα, δεν το βλέπω. Ούτε έχει συζητηθεί» υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, προσθέτοντας ότι παρά τα σενάρια που αναπτύσσονται «δεν έχω δει και καμία τέτοια αξιόλογη πρόταση από τα άλλα κόμματα». 

Μην κρύβοντας, δε, το στόχο του η Ν.Δ. να καταστεί ο κυρίαρχος εκφραστής του ευρωπαϊκού τόξου, σημειώνει ότι «η Ν.Δ. είναι το ευρωπαϊκό κόμμα, το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Κατά συνέπεια, χωρίς να έχει αλαζονεία, δικαιούται και μπορεί να εκφράζει την ευρωπαϊκή πολιτική. 

Ο κ. Μεϊμαράκης, επί της ουσίας, «σκότωσε» τα σενάρια που διακινούνταν και είχαν την αφετηρία τους στις πρωτοβουλίες που αναλάμβανε προς αυτή την κατεύθυνση ο τέως Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς. Αυτές αφορούσαν τη συστράτευση με τη Ν.Δ. στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και σημερινών βουλευτών του, μη αποκλειόμενου και του ίδιου του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Σε αυτή την προοπτική διατυπώθηκαν έντονες αντιδράσεις, κυρίως από την «καραμανλική» πτέρυγα, και πλέον ο κ. Μεϊμαράκης ακολουθεί άλλη οδό. Απευθύνει πρόσκληση στους ψηφοφόρους του «ναι» στο δημοψήφισμα («υπάρχει αρχικά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό -το 39% που είπε «Ναι» στο δημοψήφισμα και όχι μόνο- στο οποίο οφείλουμε πρωτίστως να απευθυνθούμε» ανέφερε στην Καθημερινή), κατά πληροφορίες ο ίδιος ή στενοί του συνεργάτες συνομιλούν με στελέχη του κεντρώου – μεταρρυθμιστικού χώρου που έχουν μεν ενεργή παρουσία αλλά όχι άμεση κομματική εμπλοκή ενώ κρατάει για την τελική ευθεία, πριν τις κάλπες, ενδεχόμενες προσχωρήσεις ισχυρών ονομάτων.

Αν αυτά θα μπουν στα ψηφοδέλτια; Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης δηλώνει ότι η σειρά εκλογής βουλευτών δεν θα αλλάξει, πλην όμως αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, ουδείς μπορεί να το αποκλείσει. Ειδικά στο Επικρατείας που αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, προνομία του εκάστοτε Αρχηγού.