Από την διήμερη περιοδεία που πραγματοποίησε στην Πελοπόννησο και στο Νομό Μεσσηνίας στις 8 και 9 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι είναι αναγκαία η ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος είτε γίνουν είτε δεν γίνουν εκλογές, την στιγμή που η συμφωνία με τους εταίρους είναι απολύτως απαραίτητη.

Στην συνέντευξη τύπου στην Καλαμάτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς τόνισε ότι η περιοδεία εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής του κόμματος για την ανάδειξη της παραγωγικής διαδικασίας στην περιφέρεια που θα αποτελέσει μοχλό για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό συναντήθηκε με παραγωγικούς φορείς και συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται ιδιαίτερα μετά την επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα σε ολόκληρη την Μεσσηνία.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μία κυβέρνηση με υπουργούς ευρύτερης αποδοχής και κύρους που θα γνωρίζουν τα θέματα και τους οποίους θα επιλέξει ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός αφήνοντας στην άκρη τα κριτήρια του “κομματικού πατριωτισμού”. Η ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος δεν συνεπάγεται οπωσδήποτε και εκλογές, είναι απαραίτητη, σε κάθε περίπτωση, είτε γίνουν είτε δεν γίνουν εκλογές. Συζητούμε και πάλι για βουλευτικές εκλογές, 4η φορά σε 3,5 χρόνια και 3η φορά στις κάλπες το 2015. Δεν θα λύσουν οι εκλογές τα οικονομικά προβλήματα, αλλά μία αποτελεσματική κυβέρνηση. Αν ωστόσο προκύψουν ως αναπόφευκτες οι εκλογές για λόγους εσωκομματικών διεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αριστερά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί.

Αναφερόμενος στην υφιστάμενη κατάσταση και στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε ότι απαιτείται άμεσα ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης με βάση την περιφερειακή ανάπτυξη ενώ εστίασε ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα: “η συμφωνία με τους εταίρους είναι απολύτως αναγκαία, αλλά δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για μέτρα που δεν έχουν κανένα νόημα όπως η υπερφορολόγηση των αγροτών με μέτρα που ανάλογα δεν υπάρχουν σε καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης και με φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων, μέτρο που ισχύει σε ελάχιστες χώρες της Ε.Ε..

Πρόκειται για μέτρα που τέθηκαν, από ότι φαίνεται, σε μία ανέτοιμη κυβερνητική ομάδα διαπραγμάτευσης και ειλικρινά ελπίζουμε από εδώ και στο εξής σε μία αποτελεσματική διαπραγμάτευση προκειμένου να μην περάσουν”.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε, επίσης, ότι τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τονίζοντας όμως από την άλλη πλευρά ότι πρέπει να αποκρουστούν οι ιδεολογικές εμμονές των εταίρων σχετικά με τα εργασιακά.

Στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Θ. Θεοχαρόπουλου, με τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, κ. Δ. Καφαντάρη, τονίστηκε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας καθοριστικός θεσμός, ο οποίος μπορεί να εργαστεί, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και συζήτησαν αναλυτικά για τα θέματα της περιοχής.

Το μείζον θέμα της στήριξης του αγροτικού τομέα, καθώς και οι μέθοδοι ανασυγκρότησής του, συζητήθηκαν διεξοδικά.

Επιπλέον συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί. Από τη συζήτηση δεν έλειψε το θέμα του τουρισμού, όπου ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παρατήρησε τη δυνατότητα που προσφέρει ο Δήμος για τουρισμό όλο τον χρόνο.