Νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του κουαρτέτου των θεσμών άρχισε σήμερα το πρωί μετά την χθεσινή μαραθώνια συνάντηση των δύο πλευρών.

Από νωρίς το πρωί οι αρμόδιοι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης συναντούν τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να ρυθμίσουν τις διαφορές και να κλείσει η συμφωνία ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες.

Όπως έχει ήδη γράψει το Newpost οι εκκρεμότητες είναι πολλές και εστιάζουν πρωτίστως σε θέματα ενέργειας όπως η αυτονόμηση του ΑΔΜΗΕ, στα κόκκινα δάνεια, στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αλλά και στο θέμα των τραπεζών. 

Το τελευταίο σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost αποτελεί καυτό ζήτημα καθώς οι δανειστές αξιώνουν να έχουν οι ίδιοι εποπτικό ρόλο στις τράπεζες κοινώς να αναλάβουν το management των τραπεζών που θα ανακεφαλαιοποιηθούν. 

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια υπάρχει διαφωνία ως προς την πώληση σε ξένες τράπεζες. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να λειτουργήσει ένας φορέας διαχείρισης, καθώς και να μην πωλούνται τα δάνεια σε ξένα funds, ωστόσο το ΔΝΤ χαρακτηρίζει ακατάλληλο το μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση. 

Αλλαγές ζητούν επίσης και στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συζητείται να μπουν κριτήρια σε όσους έχουν χρέη κάτω από 5000 ευρώ το αν είναι φυσικό πρόσωπο ο οφειλέτης που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και έχει ακίνητη πειρουσία έως 150.000 ευρώ. Για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, και εφόσον τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, οι θεσμοί ζητούν να αυξηθεί το επιτόκιο από το 3% στο 5%. Επιπλέον, ζητούν το χρέος του οφειλέτη, όταν μπήκε στη ρύθμιση, να μην ξεπερνά το 50% του ετήσιου εισοδήματος. 

Την ίδια ώρα, εξετάζεται η μείωση του αριθμού των δόσεων σε κατηγορίες οφειλετών και συγκεκριμένα σε όσους θα χαρακτηριστούν ως «έχοντες».