Στο ποσοστό της ύφεσης και το ύψος του πλεονάσματος φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει Αθήνα και πιστωτές, στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται και σήμερα ανάμεσα στους κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη με το κουαρτέτο των θεσμών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, το μακροοικονομικό επί τη βάση του νέου μνημονίου, προβλέπει ύφεση 2,1%-2,3% του ΑΕΠ φέτος και μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015.

Ωστόσο, παραμένουν οι αποστάσεις όσον αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που είναι στα προαπαιτούμενα μέτρα, με την πλευρά των δανειστών να ζητεί να συμπεριληφθεί ως δέσμευση στο εν λόγω κείμενο.

Σημαντικές διαφορές υπάρχουν και στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Ειδικότερα,  η κυβέρνηση ζητά να υπάρξει φορέας διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, ενώ διαφωνεί κάθετα με την απαίτηση των δανειστών να επιτραπεί η πώλησή τους σε ξένα funds.

Μετά τις πολύωρες διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών, οι διαπραγματεύσεις κορυφώνονται και στόχος είναι να υπάρξει σήμερα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ώστε το αργότερο το πρωί της Τρίτης να έρθει το τελικό κείμενο της συμφωνίας. 

Τα εργασιακά μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, για τον Οκτώβριο, ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα οι πρόοωρες συντάξεις και η μετενέργεια, τα οποία μπαίνουν και βγαίνουν από το τραπέζι των συζητήσεων.