Επίθεση στην κυβέρνηση, μιλώντας για πολλαπλά χτυπήματα στην εκπαίδευση μια ανάσα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εξαπέλυσε η υπεύθυνη Παιδείας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, τονίζοντας το υπουργείο Παιδείας πρέπει να σταματήσει να παίζει με την αγωνία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. 
 

Όπως τόνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου: 

Μια ανάσα πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους το Υπουργείο Παιδείας αντί να εργάζεται για να εξασφαλίσει την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς προκαλεί νέες αναταραχές στην εκπαιδευτική κοινότητα. Η φημολογούμενη κατάργηση των ολοήμερων δημοτικών σχολείων αποτελεί αντιεκπαιδευτική πρωτοβουλία που ακυρώνει την πιο καινοτόμο δράση στο δημοτικό σχολείο: οι μαθητές δεν θα διδάσκονται πια από τις πρώτες τάξεις ξένες γλώσσες, μουσική, χορό, φιλαναγνωσία, και διαθεματικές δραστηριότητες. Συγχρόνως, θα ανατραπεί ο οικογενειακός προγραμματισμός για χιλιάδες οικογένειες και θα οδηγηθούν στην ανεργία αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ: «Ο κίνδυνος τα ολοήμερα να εκλείψουν από την ελληνική εκπαίδευση θα πρέπει να αποτραπεί και δεν αρκεί η σημερινή διάψευση του Υπουργείου, απαιτούνται πράξεις και αποφάσεις! Πέρα από τις καταστροφικές επιλογές στο δημόσιο σχολείο, η Κυβέρνηση κάνει καθετί για να πλήξει και την ιδιωτική εκπαίδευση. Σε συνέχεια της υπαγωγής των διδάκτρων των φροντιστηρίων σε συντελεστή ΦΠΑ 23%, φέρεται να επιδιώκει παρόμοια αύξηση στα δίδακτρα της ιδιωτικής εκπαίδευσης».

Όπως τονισε, εξάλλου, οι ενέργειες αυτές αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή οδηγία Φ.Π.Α. 2006/112 που προβλέπει απαλλαγή για τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατέληξε:

Η παιδεία αποτελεί βασικό αγαθό, η πρόσβαση στο οποίο πρέπει να εξασφαλίζεται με τους πλέον οικονομικούς όρους για όλους. Η υπαγωγή στο ΦΠΑ εκπαιδευτικών υπηρεσιών που οδηγούν στην απόκτηση προσόντων και πτυχίων αναγνωρισμένων από το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Συγχρόνως θα αποτελέσει πλήγμα για τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση που θα υποστούν -αναπόδραστα- τις συνέπειες της συρρίκνωσης της. Ζητούμε να αποσύρουν πάραυτα οι συναρμόδιοι Υπουργοί τη σχετική ρύθμιση, την οποία άλλωστε πρότειναν οι ίδιοι στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Ευχόμαστε -για το καλό της εκπαίδευσης- το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει να παίζει με την αγωνία των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών και να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του!