current views are: 2

10 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση20:07

Μετά τη συμφωνία στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας ο Τσίπρας

Βασικός στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι να περιορίσει τη δυνατότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, να αντλήσει από το χώρο του κέντρου ψηφοφόρους μετά από ένα διαζύγιο με την Αριστερή Πλατφόρμα.

Δημοσίευση 20:07’
αρθρο-newpost

Βασικός στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι να περιορίσει τη δυνατότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, να αντλήσει από το χώρο του κέντρου ψηφοφόρους μετά από ένα διαζύγιο με την Αριστερή Πλατφόρμα.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

«Να έρθει ο χαρούμενος στην Βουλή, να μας πει τι γίνεται και γιατί γελάει». Με αυτή τη φράση που χρησιμοποίησε στην πρώτη ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκίνησε την αποδόμηση του Αλέξη Τσίπρα. Βασικός στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι να περιορίσει τη δυνατότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, να αντλήσει από το χώρο του κέντρου ψηφοφόρους μετά από ένα διαζύγιο με την Αριστερή Πλατφόρμα.

Προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργεί ενισχυτικά και ο προσδιορισμός της ιδεολογικής κατεύθυνσης της ΝΔ προς τον μεσαίο δρόμο, με τον κ. Μεϊμαράκη να αντιμετωπίζει τη δημοφιλία Τσίπρα, όχι με τη ρητορική της προηγούμενης ηγεσίας, αλλά αφήνοντας τον πρωθυπουργό να ταυτιστεί με την αρνητική εικόνα στην οικονομία και τη διαπραγμάτευση. Η επίθεση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, που θα πάρει μορφή καταιγίδας από δω και πέρα, άρχισε λίγα εικοσιτετράωρα, μετά την κρίσιμη Σύνοδο στις Βρυξέλλες και έπειτα από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνη η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο και τα γεγονότα που ακολούθησαν υπήρξαν καθοριστικά για να σχηματίσει άποψη ο κ. Μεϊμαράκης σε σχέση με την εμπιστοσύνη που θα μπορούσε να έχει απέναντι στον κ. Τσίπρα: δηλαδή, καμία. Οι αποκαλύψεις για το Plan B του Γιάνη Βαρουφάκη και τις υποκλοπές ΑΦΜ ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος στη συνέχεια έκανε λόγο για ευθύνες και του κ. Τσίπρα.

«Ακόμα και απειρία να υπήρχε, είναι επικίνδυνο. Δεν επιτρέπεται η άγνοια σε τέτοια ζητήματα, τόσο σοβαρά αυτήν την κρίσιμή ώρα», ανέφερε δημόσια ο κ. Μεϊμαράκης. Στη ΝΔ επισημαίνουν ότι η ζημιά στην οικονομία και στη χώρα από την τακτική του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι πλέον τεράστια και δύσκολα αναστρέψιμη. «Καθημερινά χάνονται περιουσίες», έλεγε στο newpost.gr στέλεχος του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου, που καταγράφει ημερησίως δεκάδες οικονομικούς δείκτες για να υπάρχει πλήρης εικόνα για την πορεία της οικονομίας.

Όπως σημειώνουν από τη ΝΔ, ο τρόπος που ενήργησε ο κ. Βαρουφάκης, είναι σαφώς εξωθεσμικός, ο πρωθυπουργός όπως το παραδέχθηκε και ο ίδιος γνώριζε τις κινήσεις του πρώην υπουργού και για το λόγο αυτό από τη Συγγρού προχώρησαν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Καταρχήν κάλεσαν τον κ. Τσίπρα να απαντήσει στην ώρα του πρωθυπουργού. Δεύτερον κατέθεσαν αίτημα για να κληθεί ο κ. Βαρουφάκης στην Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια.

Τα στελέχη της ΝΔ καλούν πλέον, τον πρώην υπουργό, ο οποίος όπως υπενθυμίζουν διαχειρίστηκε ως τις 6 Ιουλίου τη διαπραγμάτευση της χώρας με την τρόικα και συμμετείχε σε όλα τα Eurogroup, με αποφασιστικό ρόλο στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους εταίρους, να δώσει απαντήσεις σε τρία ζητήματα:

  • για την επιτροπή που συνέστησε στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να προετοιμάσει το Plan B,
  • γιατί δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου η χώρα να μη βρεθεί εκτός χρηματοδοτικής στήριξης, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι τράπεζες και να επιβληθούν capital controls και
  • γιατί οδήγησε την οικονομία, με την διαπραγματευτική του τακτική (δημιουργική ασάφεια), σε κατάρρευση.

Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «εγκλήματα σε βάρος του ελληνισμού που δεν μπορούμε να τα διορθώσουμε κιόλας, δεν συγχωρούνται, δεν παραγράφονται, δεν παραβλέπονται, η κλεψύδρα της υπομονής έχει στερέψει». Μάλιστα δημοσίως ο κ. Μεϊμαράκης, έχει κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς που δεν κρύβουν την άποψή τους για επιστροφή στη δραχμή και στους «υποκριτές που ύπουλα λένε ότι στηρίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και ταυτόχρονα συζητούν σοβαρά, την πιθανότητα ενός άλλου νομίσματος».

Ωστόσο, αν και αρχικά από τη ΝΔ είχε αποφασιστεί οι όποιοι χειρισμοί για τις ευθύνες του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του, να περιοριστούν αρχικά σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα γίνεται λόγος για «ευθύνες σε όλα τα επίπεδα, που θα αναζητηθούν, όποιες και αν είναι». Άλλωστε δεν είναι λίγοι και οι βουλευτές, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γι΄ρωγος Κουμουτσάκος που έχουν ζητήσει την παρέμβαση της δικαιοσύνης για την υπόθεση Βαρουφάκη.

Η αποδόμηση του κ. Τσίπρα, θα συνεχιστεί και σε ιδεολογικό επίπεδο. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά», είναι μια φράση που θα χρησιμοποιεί στο επόμενο διάστημα ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος θα κάνει διακριτό το διαχωρισμό μεταξύ της ΝΔ που τάσσεται, όπως θα λέει, υπέρ της ανάπτυξης, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της μείωσης των φόρων και του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει το μεγάλο κράτος και για να το στηρίξει επιβαρύνει φορολογικά τους πολίτες.

Στη μάχη έχουν μπει και οι βουλευτές του κόμματος, όπως ο Λευτέρης Αυγενάκης, που υπογράφουν μια σειρά ερωτήσεων, οι οποίες βασίζονται σε αποκαλύψεις για παραπτώματα υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Βαλαβάνη, Κορωνάκης κλπ), προκειμένου να αποδείξουν ότι η ηθική δεν είναι προνομιακό πεδίο της «κυβέρνησης της Αριστεράς».


σχετικα αρθρα