Να βάλει τέλος στα σενάρια περί εκλογικού αιφνιδιασμού επιχειρεί η κυβέρνηση, εώς ότου κλειδώσει η εύθραυστη συμφωνία με τους πιστωτές. 

«Η εκλογολογία που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες, ούτε ωφέλιμη είναι, ούτε στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται» ανέφερε σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι μόνος κυβερνητικός σχεδιασμός είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς. Μάλιστα, η συζήτηση για εκλογές ως «φόβητρο» για την αριστερή πτέρυγα, έδωσε στην πλευρά Λαφαζάνη τη δυνατότητα να μιλάει για έναν «αντιδημοκρατικό εκλογικό αιφνιδιασμό» που σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να απεμπλακεί από τα «αντιμνημονιακά βαρίδια».

Το Μαξίμου μαζεύει -για την ώρα- τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως και της ίδιας της κυβερνητικής εκπροσώπου, που όλη την προηγούμενη εβδομάδα άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, μπροστά στον κίνδυνο «μπλόκου» τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το Βερολίνο, σε μια επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων που θα βγάλει τη χώρα από το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο. 

Όπως έγραφε το newpost, η απειλή Σόιμπλε παραμένει ζωντανή, ενώ το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνεται καθημερινά για τις δηλώσεις τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και Υπουργών που τονίζουν τα περί εκβιασμού, αλλά και ότι το φθινόπωρο θα έχουμε πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματων που έχει συμφωνήσει η Αθήνα και τους δανειστές της, είναι περισσότερο από πιθανό ότι θα τινάξει στο αέρα τη διαπραγμάτευση και θα θέσει εν αμφιβόλω την πολυπόθητη συμφωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο πλευρές κάνουν αγώνα δρόμου για να κλείσει η συμφωνία νωρίτερα και να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη. 

Άλλωστε,  καθώς η κυβέρνηση δεν θα είχε πολιτικό επιχείρημα για να κατέλθει σε εκλογές και να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο του ελληνικού λαού, αν δεν έχει στα χέρια της το χαρτί της απομείωσης του χρέους. Και εφόσον η συζήτηση για το χρέος δεν θα μπορεί να γίνει πριν από τον Οκτώβριο, και κυρίως πριν από τη συμφωνία, πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο θεωρείται «απαγορευτικό σενάριο». 

Το ξεκαθάρισμα στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να περιμένει μέχρι να υπάρξει τελική και ψηφισμένη συμφωνία και το χρονοδιάγραμμα των εκλογών είναι σαφές ότι θα πρέπει να περάσει από την «κρησάρα» των Βρυξελλών...