Το Βερολίνο αυξάνει τις πιέσεις ώστε να επιβληθούν αυστηροί όροι στη νέα συμφωνία για την Ελλάδα, και συνδέει τις καταβολές των δόσεων με την πρόοδο που κάνει η Αθήνα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Αυτό κατέστησε σαφές σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βάισγκερμπερ που σημείωσε:

Είναι εύλογο -αυτό είναι πεποίθησή μας- να καθορίσουμε το μέγεθος της πρώτης δόσης με βάση την έκταση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική βοήθεια θα εξαρτάται από αυστηρές προϋποθέσεις.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Γερμανία θέλει μια συμφωνία που να περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο δημοσιονομικό σχέδιο, μια αξιόπιστη στρατηγική για ιδιωτικοποιήσεις και βιώσιμη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Ο εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ επεσήμανε πως η Γερμανία δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Αθήνα και τους διεθνείς πιστωτές, ο Βάισγκερμπερ δήλωσε πως το Βερολίνο θα χρειασθεί χρόνο έπειτα από οποιαδήποτε συμφωνία για να εξετάσει τα αποτελέσματα των συνομιλιών, που στη συνέχεια θα τεθούν προς ψήφιση στο κοινοβούλιο.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σ'αυτή την εξέταση γρήγορα αυτή την εβδομάδα αν είναι απαραίτητο, όμως η ποιότητα προηγείται της ταχύτητας», τόνισε ενώ επεσήμανε πως υπάρχει ενδεχόμενο να χαθεί η προθεσμία της 20ης Αυγούστου, οπότε η Αθήνα έχει να αποπληρώσει χρέος της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Αν δεν καταστεί δυνατή η καταβολή μιας πρώτης δόσης του ESM τον Αύγουστο, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε νέο δάνειο γέφυρα», δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος όπως είπε μία γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα ήταν επιθυμητή, ωστόσο «μία διεξοδική συμφωνία θα ήταν πιο σημαντική από μία γρήγορη συμφωνία»:

Μία γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι ευκταία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριών ετών, ένα πρόγραμμα με έναν σημαντικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων, ένα πρόγραμμα που οφείλει να είναι μια σταθερή και μακροπρόθεσμη βάση για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί.