ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Έχουμε στοχοπροσήλωση στη συμφωνία - Μήνυμα στο Βερολίνο

Δημοσίευση 10 Αυγούστου 2015, 19:37 / Ανανεώθηκε 10 Αυγούστου 2015, 20:08
Τσακαλώτος: Έχουμε στοχοπροσήλωση στη συμφωνία - Μήνυμα στο Βερολίνο
Facebook Twitter Whatsapp

Απέφυγε ο Υπουργός Οικονομικών να ορίσει τη συμφωνία με τους δανειστές αύριο, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα υπάρξει «σύντομα» συμφωνία. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απέφυγε ο Υπουργός Οικονομικών να ορίσει τη συμφωνία με τους δανειστές αύριο, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα υπάρξει «σύντομα» συμφωνία σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που εξέτασε τα ανοιχτά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις. 

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως «έχουμε μια συζήτηση με τους θεσμούς που πάει αρκετά καλά. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν ερωτήματα και ζητήματα που θέλουν να τα συζητήσουμε ξανά και ξανά, αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε μία συμφωνία».

Ερωτηθείς αν η συμφωνία θα είναι αύριο το πρωί, είπε «δεν ξέρω αν θα είναι αύριο το πρωι, αλλά σύντομα, θα είναι σύντομα».

Ερωτηθείς αν η συμφωνία θα είναι ψηφισμένη στο τέλος της εβδομάδας, είπε «θα το δούμε και αυτό, και την διαδικασία, τώρα εγώ κοιτάζω άλλα πράγματα, η διαπραγμάτευση πως θα πάει μετά στην Βουλή και με ποια διαδικασία, θα το δούμε».

Στη συνέχεια επεσήμανε πως «έχουμε στοχοπροσήλωση στη συμφωνία» και «ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται αυτόν τον στόχο και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς γι' αυτόν τον στόχο».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις γερμανών για ενδεχόμενο δάνειο-γέφυρα, που ξορκίζει η ελληνική πλευρά- έστειλε μήνυμα στο Βερολίνο, λέγοντας χαρακτηριστικά.

Ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται την ίδια θέση με εμάς, να κινούνται εντός του πνεύματος της συμφωνίας (Συνόδου Κορυφής) και να δουλεύουν όλοι τόσο σκληρά όσο δουλεύουμε εμείς για την επίτευξη συμφωνίας.

Τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο κ. Τσακαλώτος μετέβη εκ νέου στο ξενοδοχείο Hilton για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με το «κουαρτέτο» των δανειστών.

Τα «αγκάθια» προσδιορίζονται στα «κόκκινα δάνεια», την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και κυρίως τη διαχείριση και το εύρος των αποκρατικοποιήσεων που υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες.

Ως προς τα «κόκκινα» δάνεια,  η κυβέρνηση ζητά να υπάρξει φορέας διαχείρισης τους, ενώ διαφωνεί κάθετα με την απαίτηση των δανειστών να επιτραπεί η πώλησή τους σε ξένα funds.

Διαφωνίες εντοπίζονται και στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με τους δανειστές να επιμένουν στην πώληση της ΔΕΣΦΑ

Διαφορές υπάρχουν παράλληλα γενικότερα και για το εύρος των αποκρατικοποιήσεων.