Αποκλείει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ενώ τάσσεται υπέρ της πρότασης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινό Grexit.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Standard, τονίζει πως «δεν υπάρχουν κανόνες στην ΕΕ για την έξοδο από το ευρώ. Οι πατέρες της ευρωζώνης δεν μπορούσαν να φανταστούν μία κατάσταση όπως αυτή με την Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε κανόνες. Η πρόταση που αφορούσε την έξοδο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχει πλεονεκτήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Αν και δήλωσε ότι υποστηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του «θα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει στην Ελλάδα» αφού αισθάνεται ακόμα κάποια νευρικότητα.

Εξηγώντας τη θέση του, τονίζει πως ο λόγος του προβληματισμού είναι ότι το ΔΝΤ διαμηνύει πως θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα μόνο με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. 

«Αυτό δεν θα γίνει. Η Σλοβακία δεν θα αποδεχθεί κούρεμα ούτε για ένα σεντ όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός» τόνισε ο πολιτικός, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές όπως η επέκταση των προθεσμιών.