ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση – Συμφωνία για πλεόνασμα 0,5% το 2016 και 1% το 2017

Δημοσίευση 10 Αυγούστου 2015, 21:18 / Ανανεώθηκε 11 Αυγούστου 2015, 04:46
Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση – Συμφωνία για πλεόνασμα 0,5% το 2016 και 1% το 2017
Facebook Twitter Whatsapp

Στην τελική ευθεία εισήλθαν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» των δανειστών με μεγάλα ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά. Στόχος είναι να υπογραφεί η συμφωνία και να προχωρήσουν οι νομοθετικές διαδικασίες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην τελική ευθεία εισήλθαν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» των δανειστών με μεγάλα ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά. Στόχος είναι να υπογραφεί η συμφωνία και να προχωρήσουν οι νομοθετικές διαδικασίες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης συναντούν τους εκπροσώπους των δανειστών στο ξενοδοχείο Hilton έπειτα από μία προσωρινή διακοπή στις διαπραγματεύσεις που έγινε για να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Όπως μετέδωσε αργά το βράδυ το πρακτορείο Reuters υπήρξε συμφωνία για το βασικό μακροοικονομικό σενάριο. Ειδικότερα για το 2015 προβλέπεται ύφεση 2,1%-2,3% του ΑΕΠ και μηδενικό πλεόνασμα. Για το 2016 προβλέπεται ύφεση 0,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% με επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο. Για το 2017 προβλέπεται πλεόνασμα 1% και ανάπτυξη 2,3%. .

«Μπαίνουμε στον τελικό γύρο των συνομιλιών, εξετάζοντας το μνημόνιο από την αρχή μέχρι το τέλος», ανέφερε αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο, αναφερόμενος στους όρους της συμφωνίας διάσωσης.

Τα ανοιχτά θέματα

Σε κάθε περίπτωση αρκετά είναι «μέτωπα» παραμένουν ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις, με κυριότερα αυτά των «κόκκινων» δανείων, της απελευθέρωσης στην αγορά ενέργειας, καθώς και το εύρος των αποκρατικοποιήσεων αλλά και τη διοίκηση του νέου ΤΑΙΠΕΔ.

Ειδικότερα, ως προς τα «κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση επιμένει στην δημιουργεία νέου φορέα διαχείρισής τους και διαφωνεί κάθετα με την πρόταση των εκπροσώπων των δανειστών να «μπαίνει πωλητήριο δανείων» από τράπεζες σε funds. Παράλληλα, αναμένεται να έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Ως προς το ενεργειακό οι δανειστές ζητούν πλήρη απελευθέρωση της αγοράς καθώς και την αυτονόμηση του ΑΔΜΗΕ.

Την τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί εάν στην παρούσα συμφωνία θα συμπεριληφθούν οι αλλαγές στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και οι φόροι υπέρ τρίτων.

Τσακαλώτος: «Έχουμε στοχοπροσήλωση στη συμφωνία»

Σημειώνεται πως εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως «έχουμε μια συζήτηση με τους θεσμούς που πάει αρκετά καλά. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν ερωτήματα και ζητήματα που θέλουν να τα συζητήσουμε ξανά και ξανά, αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε μία συμφωνία».

Ερωτηθείς αν η συμφωνία θα είναι αύριο το πρωί, είπε «δεν ξέρω αν θα είναι αύριο το πρωι, αλλά σύντομα, θα είναι σύντομα».

Για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και για το εάν θα ολοκληρωθούν στο τέλος της εβδομάδας, είπε «θα το δούμε και αυτό, και την διαδικασία, τώρα εγώ κοιτάζω άλλα πράγματα, η διαπραγμάτευση πως θα πάει μετά στην Βουλή και με ποια διαδικασία, θα το δούμε».

Στη συνέχεια επεσήμανε πως «έχουμε στοχοπροσήλωση στη συμφωνία» και «ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται αυτόν τον στόχο και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς γι' αυτόν τον στόχο».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις γερμανών για ενδεχόμενο δάνειο-γέφυρα, που ξορκίζει η ελληνική πλευρά- έστειλε μήνυμα στο Βερολίνο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται την ίδια θέση με εμάς, να κινούνται εντός του πνεύματος της συμφωνίας (Συνόδου Κορυφής) και να δουλεύουν όλοι τόσο σκληρά όσο δουλεύουμε εμείς για την επίτευξη συμφωνίας.