Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε ο βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος άφησε εκ νέου αιχμές κατά της κυβέρνησης για τη διαδικασία που ακολουθεί στις διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, τόνισε σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη πως «δεν θέλει κανένας μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ διάσπαση. (...) Δεν είναι θέμα δημιουργίας κόμματος από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Δεν είναι δουλειά του αυτό ούτε είναι στη δικαιοδοσία του. (...). Αυτό που χρειάζεται σήμερα η κοινωνία δεν είναι να φτιάξει ένα νέο κόμμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αλλά να βρει τρόπο για να εκφραστεί πολιτικά το «όχι» (του δημοψηφίσματος)»

Αιχμές άφησε και για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την ψήφιση του νέου προγράμματος. 

«Θεωρώ ότι δεν είναι σοβαρά πράγματα να παίζεται και να διακυβεύεται αυτή τη στιγμή η τύχη της χώρας έτσι. Να έρχεται ολόκληρο μνημόνιο αυτή τη βδομάδα… Τι είναι το μνημόνιο; Μια συμφωνία δύο φύλλων, για την ενοικίαση διαμερίσματος; Το μνημόνιο είναι σύνολο όρων και αλλαγών που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα» είπε και συνέχισε:

Πότε έγιναν διαπραγματεύσεις και δεν το πήραμε χαμπάρι; Ποιος διαπραγματεύτηκε αυτό το πράγμα και πώς θα έρθει στη Βουλή για να ψηφιστεί, χωρίς οι βουλευτές να το διαβάσουν και να το κοιτάξουν γραμμή-γραμμή; Τι θα έχουμε; Φαινόμενα του παρελθόντος και θα βγαίνουν μετά οι βουλευτές να λένε «α, δεν πρόλαβα να το διαβάσω»; 

Ερωτηθείς για το τι επιδιώκει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ο Κώστας Λαπαβίτσας, απάντησε:

Επιτάχυνση των διαδικασιών επιχειρεί και το ίδιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, για να γίνει αυτή η συμφωνία και να δεθεί το πράγμα πριν συνειδητοποιήσει ξεκάθαρα ο ελληνικός λαός τι συμβαίνει και να αντιδράσει.

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών επεσήμανε πως «θα είναι απλώς καταστροφή». 

«Γιατί η χώρα δεν χρειάζεται άμεσα εκλογές και το έχω δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο. Ούτε χρειάζεται εκλογές σ’ αυτές τις συνθήκες» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

Τι δηλαδή να αποφασίσει η χώρα και με ποιον τρόπο; Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να μην μπει ξανά σε μνημονιακό δρόμο. Αυτό είναι και όχι να γίνουν εκλογές. Οι εκλογές δεν είναι απάντηση για τίποτα αυτή τη στιγμή.