Η συμφωνία με τους δανειστές, όπως όλα δείχνουν, θεωρείται δεδομένη. Ενδεχομένως και να έχει επιτευχθεί στις ώρες που μεσολάβησαν από την ώρα που γράφτηκε το ρεπορτάζ που διαβάζετε (χθες βράδυ) ως σήμερα το πρωί. 

Το κυβερνών κόμμα, λέγεται ότι έχει ειδοποιήσει τους βουλευτές του να βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς (αν η συμφωνία επιτευχθεί) θα κυρωθεί από τη Βουλή πριν από τον Δεκαπενταύγουστο. Οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, έχουν διαμηνύσει ότι αυτή τη συμφωνία δεν την ψηφίζουν- θα χρειαστεί και πάλι η «βοήθεια» της αντιπολίτευσης.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να πάει σε συνέδριο τον Σεπτέμβριο. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Υποθέτουμε ότι η σχετική απόφαση της ΚΕ υλοποιείται και ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει σε Συνέδριο. Περιμένει κανείς ότι θα είναι μια διαδικασία συσπείρωσης; Ενότητας; Αφετηρία νέων κοινών προσπαθειών; Αν δηλαδή επικρατήσουν οι Προεδρικοί, ο Πετράκος και ο Λεουτσάκος θα σεβαστούν την απόφαση της πλειοψηφίας; Θα πάνε στη Βουλή και θα πούνε mea culpa, φέρτε μου εφαρμοστικούς νόμους να ψηφίσω; Ή αν επικρατήσει η άποψη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ο Παππάς και ο Φίλης θα ψάχνουν να βρούνε την συμφωνία για να την σκίσουν; Κουραφέξαλα.  

Αυτό το Συνέδριο, το μόνο που θα κάνει, θα είναι να επισημοποιήσει τη ρήξη και τη διάσπαση. Σαν δύο στρατοί θα πάνε οι διαφωνούντες. Μέρες του ’91, του 13ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, θα ξαναζήσουν οι προερχόμενοι από τον Περισσό. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Άσχετα αν ομνύουν στην ενότητα. Το κάνουν γιατί δεν θέλουν να πάρουν στους ώμους τους την ευθύνη. 

Στο Πρωθυπουργικό γραφείο όμως, υπάρχουν και άλλες εισηγήσεις. Όπως η εισήγηση για πρόωρες εκλογές, που ταιριάζει «γάντι» στον Αλέξη Τσίπρα. Οι υποστηρικτές αυτής της πρότασης, τονίζουν ότι με την άρνηση ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν την συμφωνία, ο Πρωθυπουργός νομιμοποιείται να αποφασίσει την προσφυγή στις κάλπες, χωρίς να συμπεριλάβει τους «αντάρτες» στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.  

Με τον τρόπο αυτό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα «καθαρίσει» και ο Τσίπρας, τον οποίο θεωρούν βέβαιο νικητή, θα έχει την ομοιογένεια που απαιτείται για να φέρει σε πέρας το βαρύ κυβερνητικό έργο που ανέλαβε.  

Γνωρίζουν φυσικά ότι θα υπάρξουν έντονες διαμαρτυρίες και σκληρές αντιπαραθέσεις. Όπως ακριβώς θα συνέβαινε και στο Συνέδριο. Εκτιμούν όμως ότι ο θόρυβος θα καλυφθεί από τον αχό της υπέρτατης μάχης που (φυσικά) θα είναι η εκλογική. Δεν θα κάνει δα ο Στρατούλης έφοδο για να καταλάβει την Κουμουνδούρου σκαρφαλώνοντας από τα παράθυρα όπως ο «Ταρζάν»- Τσολάκης στην Τασκένδη το ’55…