Σχεδόν 24 ώρες κοντεύει να κλείσει η διαπραγμάτευση που άρχισε χθες το πρωί στις 10 στο ξενοδοχείο Χίλτον μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών και συνεχίζεται μέχρι και αυτή την ώρα. 

Στόχος είναι να υπογραφεί η συμφωνία και να προχωρήσουν οι νομοθετικές διαδικασίες μέχρι την Πέμπτη ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης συναντούν τους εκπροσώπους των δανειστών στο ξενοδοχείο Hilton έπειτα από μία προσωρινή διακοπή στις διαπραγματεύσεις που έγινε για να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Τι συμφωνήθηκε

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε να μην ληφθεί κανενα νέο μέτρο αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015-2016.

Οι στόχοι που συμφωνήθηκαν ειναι: Πρωτογενές έλλειμμα -0,25% του ΑΕΠ το 2015, +0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, +1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και +3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. 

Τα ανοιχτά θέματα

Ωστόσο την ίδια στιγμή αρκετά «μέτωπα» παραμένουν ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις, με κυριότερα αυτά των «κόκκινων» δανείων, της απελευθέρωσης στην αγορά ενέργειας, καθώς και το εύρος των αποκρατικοποιήσεων αλλά και τη διοίκηση του νέου ΤΑΙΠΕΔ.

Ειδικότερα, ως προς τα «κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση επιμένει στην δημιουργεία νέου φορέα διαχείρισής τους και διαφωνεί κάθετα με την πρόταση των εκπροσώπων των δανειστών να «μπαίνει πωλητήριο δανείων» από τράπεζες σε funds. Παράλληλα, αναμένεται να έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Ως προς το ενεργειακό οι δανειστές ζητούν πλήρη απελευθέρωση της αγοράς καθώς και την αυτονόμηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ εντείνονται οι πιέσεις για την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ». 

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας και η μετάβαση σε αυτό από το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε σειρά ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να μειώσει το δημόσιο χρέος και κατόπιν θα ακολουθήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις που θα κατευθυνθούν προς ασφαλιστικά ταμεία και ανάπτυξη. 

Την τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί εάν στην παρούσα συμφωνία θα συμπεριληφθούν οι αλλαγές στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και οι φόροι υπέρ τρίτων.