Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Την μαργαρίτα των εκλογών μαδάει ο Αλέξης Τσίπρας ζυγίζοντας τα δεδομένα βάσει των οποίων θα στήσει κάλπες σε ευνοϊκότερο πολιτικό περιβάλλον για την επικράτηςή του κόμματός του. 

Το δίλημμα στο οποίο βρίσκεται το Μαξίμου είναι: Εκλογές εξπρές μέσα στον Σεπτέμβριο ή εκλογές εντός του Νοεμβρίου όταν η κυβέρνηση θα έχει κάτι πιο σαφές στα χέρια της σε σχέση με το χρέος. Το ερώτημα ταλανίζει τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του που διαπιστώνουν ωστόσο συγχρόνως ότι η παρατεινόμενη εκλογολογία επηρεάζει τους δανειστές οι οποίοι ανατριχιάζουν και μόνο στο άκουσμα εκλογών καθώς το όνειρο τους θα ήταν η συγκρότηση μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού. 

Όμως ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται επουδενί να συναινέσει προς μία τέτοια κατεύθυνση και θα προτιμήσει να προκηρύξει εκλογές ακόμη κι αν δεν είναι βέβαιος ότι θα τις κερδίσει. 

Πάνω στην κορύφωση της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση έστειλε και δεύτερο μήνυμα πως δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε εκλογές θέλοντας να καθησυχάσει τους πιστωτές που εμπλέκονται ανοιχτά στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας. 

Επισήμως πια η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι η εκλογολογία ούτε ωφέλιμη είναι ούτε στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται διαψεύδοντας το ίδιο το Μαξίμου το οποίο το τελευταίο διάστημα είχε υπονοήσει με όλους τους τρόπους ότι είναι στους σχεδιασμούς του οι εκλογές. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε είχε πει ότι εάν συνεχιστεί η διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές μη έχοντας άλλη επιλογή.

«Σκέψη για εκλογές δεν υπάρχει» είπε με έμφαση η κυβερνητική εκπρόσωπος, η αλήθεια όμως είναι ότι αυτός είναι ένας κυβερνητικός ελιγμός την ώρα που διακυβεύεται το κλείσιμο της συμφωνίας με τους πιεστικούς δανειστές. 

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι δεν έχει περιθώρια να μην κάνει εκλογές, δεν έχει αποφαςίσει όμως πότε. Τον Σεπτέμβριο θα δεχτεί πιέσεις από τους δανειστές και θα παγώσει το κυβερνητικό έργο την ώρα που πρέπει να τρέξει γρήγορα, ενώ τον Νοέμβριο μπορεί ο ίδιος και η κυβέρνηςή του να έχουν απωλέσει το πολιτικό timing ώστε να διεκδικήσουν την αυτοδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα κατά πάσα πιθανότητα διασπασμένο.