current views are: 6

11 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση09:53

Μαξίμου: Αυτή είναι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές – Τα 11 σημεία κλειδιά

Έντεκα σημεία-κλειδιά περιλαμβάνει η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Δημοσίευση 09:53’
αρθρο-newpost

Έντεκα σημεία-κλειδιά περιλαμβάνει η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Έντεκα σημεία-κλειδιά περιλαμβάνει η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επισημαίνουν τα πλεονεκτήματα των συμφωνηθέντων.

Συγκεκριμένα τονίζουν ότι η συμφωνία, στο κομμάτι των δημοσιονομικών αφήνει χώρο για ανάπτυξη, κάνοντας σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση και τονίζοντας ότι αποφεύγονται μέτρα 20 δισ. με τα πλεονάσματα που «κλείδωσαν».

H κυβέρνηση επισημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος «κουρέματος» καταθέσεων, προαναγγέλλοντας λύση για τα «κόκκινα δάνεια».

Αναλυτικά:

1. H συμφωνία στα δημοσιονομικά προβλέπει ήπια προσαρμογή, δεν είναι καθόλου ασφυκτική αφήνοντας χώρο στην ανάπτυξη. Προβλέπει:

– 0,25% πρωτογενές έλλειμμα το 2015 και πλεονάσματα 
+ 0,50% το 2016
+ 1,75% το 2017 και
+ 3,5% το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά / Βενιζέλου προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 3% για το 2015, 4,5% για το 2016 και 2017 καθώς και 4,2% για το 2018! Πλεονάσματα που δεν άφηναν κανένα περιθώριο για ανάπτυξη.

Με την παρούσα συμφωνία, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για πλεονάσματα στην τριετία είναι μειωμένες κατά ποσοστό 11% του ΑΕΠ, δηλαδή αποφεύγονται μέτρα ύψους περίπου 20 δισ.  

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με την παρούσα συμφωνία δεν θα υπάρξει καμία νέα δημοσιονομική επιβάρυνση -δηλαδή νέα μέτρα- κατά το προσεχές διάστημα. 

2. Η συμφωνία διέπεται από το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δίκαιο και όχι από το Αγγλικό, όπως είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και δεν προβλέπει κατάργηση της κρατικής ασυλίας, όπως προέβλεπαν οι προηγούμενες συμφωνίες.

3. Η συμφωνία προβλέπει όχι μόνο την αναχρηματοδότηση του χρέους μέχρι το α’ εξάμηνο του 2018 αλλά και αρκετά χρήματα προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προκειμένου να υπάρξει «φρέσκο» χρήμα στην αγορά. Κίνηση που θα αναζωογονήσει τον εμπορικό κόσμο. 

4. Οι τράπεζες θα ανακεφαλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2015 και άμεσα θα ενισχυθούν τουλάχιστον με 10 δισ. ευρώ. Έτσι δεν υπάρχει, πλέον, κανένας απολύτως κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων, όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία για ανακεφαλοποιήσεις τραπεζών μετά την 01.01.2016.

5. Η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να πωλούνται τα «κόκκινα δάνεια» σε εταιρίες, ενώ με νομοθεσία έχει προστατεύσει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, έως το τέλος του 2015. Μέσα στο φθινόπωρο θα υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες ώστε να τακτοποιηθούν οριστικά, όσο αυτό μπορεί να γίνει σε μια «αγορά» περίπου 95 δισ. ευρώ, όσα και τα «κόκκινα δάνεια». Γι’ αυτό το λόγο θα υπάρξει ομάδα διαβούλευσης με τους θεσμούς.

6. Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει δημόσιο αγαθό, ενώ δεν υπήρξε καμία αναφορά σε «μικρή ΔΕΗ». Υπάρχει, βέβαια, δέσμευση για απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, που αποτελεί όμως, ούτως ή άλλως, υποχρέωση προσαρμογής στις ευρωπαϊκές οδηγίες. 

7. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία προβλέπει ακόμα αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ, γνωστό και ως «πακέτο Γιουνκέρ»!

8. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μπήκαν τα εργασιακά. Μετά από πρόταση της κυβέρνησης, στην διαπραγμάτευση αποφασίστηκε οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας – ILO  καθώς και με διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονες, γεγονός που διασφαλίζει ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει εξαίρεση από τα ισχύοντα στην Δυτική Ευρώπη. 

9. Οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να μην πληρώνουν τα 5 ευρώ για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

10. Τα μέτρα τα οποία προβλέπονται στην παρούσα συμφωνία είναι τα ίδια -με αρκετές βελτιώσεις, ωστόσο- τα οποία προβλέπονταν στην συμφωνία της κυβέρνησης ΝΔ/ ΠΑΣΟΚ η ποία δεν υλοποιήθηκε. Στην συμφωνία εκείνη, η κυβέρνηση είχε υποχρέωση να υλοποιήσει τα μέτρα αυτά προκειμένου να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 4 δισ. 

Τα ίδια μέτρα, περίπου, επανήλθαν στην πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί στην συνεδρίαση του Eurogroup της 25ης Ιουνίου, συνοδευόμενα από 5 μήνες παράταση του προγράμματος και χρηματοδότηση ύψους 7 δισ. 

Σήμερα, με τα ίδια μέτρα, με σημαντικές όμως βελτιώσεις, μετά την διαπραγμάτευση, η χώρα εξασφαλίζει την κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου για την επόμενη τριετία, με χρηματοδότηση περίπου 85 δισ. 

11. Η συμφωνία προβλέπει το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων μέσα από το οποίο η δημόσια περιουσία δεν πάει προς πώληση, όπως στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αξιοποιείται.


σχετικα αρθρα