Με τα ευρωπαϊκά κονδύλια που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) θα προχωρήσει στη δημιουργία θέσεων σε χώρους ανοιχτής φιλοξενίας για πρόσφυγες, «πράγμα που όφειλε να έχει κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Τα κονδύλια αυτά θα ενισχυθούν και οι υπηρεσίες ασύλου για τους πρόσφυγες. Από τη συνολική χρηματοδότηση των 474 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί για πέντε συν δυο χρόνια, τα 260 εκατ. προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ τα υπόλοιπα 215 εκατ. από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και αφορούν άλλα υπουργεία.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου σημειώνει:

«Δεν είναι κάποιο σπουδαίο ποσό. Οι ανάγκες είναι επείγουσες, επιτακτικές και πάρα πολλές. Η προηγούμενη κυβέρνηση έπρεπε να είχε υποβάλει το αίτημα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τον Οκτώβριο του 2014.

Δεν το έκανε και υποχρεωθήκαμε να το κάνουμε εμείς. Επίσης, η προηγούμενη κυβέρνηση υποχρεούταν να έχει φτιάξει μέχρι τον Δεκέμβρη του 2014, 2500 θέσεις ανοιχτής φιλοξενίας για πρόσφυγες, που ούτε αυτό έπραξε. Γι' αυτό υποσχεθήκαμε εμείς στην πρώτη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ, τον Μάρτιο του 2015, πως θα τις δημιουργήσουμε ως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2015.

Ανέφερε, επίσης, ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα εγκρίθηκε πριν από 10 ημέρες και ήδη γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την εκταμίευσή του. Τα συγκεκριμένα κονδύλια θα διατεθούν για ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο και για να ενδυναμωθούν οι υπηρεσίες ασύλου, λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει.