current views are: 7

11 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση14:36

Διαβουλεύσεις κορυφής με στόχο την πολιτική συμφωνία για το τρίτο πακέτο

Η κατ’ αρχήν συμφωνία επετεύχθη, στόχος η πολιτική συμφωνία. Κάπως έτσι διαμορφώνεται το τοπίο γύρω από τις διαβουλεύσεις Αθήνας-δανειστών λίγες ώρες μετά τον «λεύκο καπνό» που βγήκε από το Hilton για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Δημοσίευση 14:36’
αρθρο-newpost

Η κατ’ αρχήν συμφωνία επετεύχθη, στόχος η πολιτική συμφωνία. Κάπως έτσι διαμορφώνεται το τοπίο γύρω από τις διαβουλεύσεις Αθήνας-δανειστών λίγες ώρες μετά τον «λεύκο καπνό» που βγήκε από το Hilton για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία επετεύχθη, στόχος η πολιτική συμφωνία. Κάπως έτσι διαμορφώνεται το τοπίο γύρω από τις διαβουλεύσεις Αθήνας-δανειστών λίγες ώρες μετά τον «λεύκο καπνό» που βγήκε από το Hilton για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Οι εξελίξεις μεταφέρονται στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να έχει σειρά επαφών για το ελληνικό ζήτημα.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ έκανε λόγο για συμφωνία επί της αρχής τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ακόμα πολιτική συμφωνία, η οποία είναι απαραίτητη.

«Εχουμε μια τεχνική συμφωνία, αυτό που δεν έχουμε είναι μια πολιτική συμφωνία και αυτή θα χρειαστούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο είναι σε πλήρη εξέλιξη, σημείωσε, καθώς «χθες ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία, εκτός από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ σήμερα θα συνομιλήσει με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καγκελάριος φέρεται να επέμεινε στην πρότασή της για δάνειο-γέφυρα καλώντας τον έλληνα Πρωθυπουργό να το ξανασκεφτεί.

Το Βερολίνο εμφανίστηκε ακόμα πιο επιφυλακτικό σε σχέση με τις Βρυξέλλες. Μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, και ερωτηθείς αν η «μερική συμφωνία» σημαίνει ότι ήρθη το πρώτο εμπόδιο για το τρίτο πακέτο, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γενς Σπαν απάντησε ότι «πρέπει να γίνουν επιμελείς διαπραγματεύσεις»:

Όχι. Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα. Είναι κάτι που πρέπει να είναι βιώσιμο, μιλάμε εδώ για ένα πρόγραμμα τριών χρόνων. 

«Mένει ακόμη δουλειά να γίνει με τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας», δήλωσε, στο ίδιο μήκος κύματος με το Βερολίνο -όπως πάντα- ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ.

«Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα τη φορά, η συμφωνία είναι μεγάλη λέξη», δήλωσε ο υπουργός σε δημοσιογράφους.

Παράλληλα, τόσο ο γερμανός αξιωματούχος, όσο και ο φινλανδός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πακέτο της διάσωσης.

Σήμερα αναμένεται τηλεδιάσκεψη αξιωματούχων των υπουργών Οικονομικών και από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, με στόχο τη σύγκληση Eurogroup την Παρασκευή. «Το Eurogroup αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή για να εγκρίνει τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, προαναγγέλλοντας την κρίσιμη συνεδρίαση, ένα 24ωρο μετά την ψηφοφορία του μνημονίου στην ελληνική Βουλή.


σχετικα αρθρα