Η συμφωνία φέρνει ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Σε συνέντευξή του στο MEGA, σημείωσε πως «η Ελλάδα στο περασμένο πρόγραμμα καλούνταν να παράξει πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ τον χρόνο, ενώ τώρα καλείται να δημιουργήσει πολύ ελαφρύτερα πλεονάσματα».

Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε πως «οι προβλέψεις λένε επιστροφή στην ανάπτυξη στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2016. Πάντως το 2016 θα είναι ελαφρά υφεσιακό και το 2017 θα μπούμε σε πλήρη ανάπτυξη».

Ταυτόχρονα τόνισε ότι «η δομή του σημερινού μνημονίου είναι πολύ διαφορετική. Σε αυτό το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνονται μειώσεις μισθών και οριακές μόνο μειώσεις συντάξεων. Η μόνη μείωση που προβλέπεται είναι οι αυξήσεις στις εισφορές υγείας. Για τις επικουρικές, από ένα σημείο και πάνω θα υποστούν μικρή μείωση».

Αναφερόμενος στις ενστάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως «είμαστε στο ίδιο κόμμα και έχουμε αρκετό περιθώριο διαλόγου για να αποκαταστήσουμε τη διαμάχη που υπάρχει».

Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας πως «επιδίωξη είναι να υπάρχει σταθερή κυβέρνηση». Ωστόσο, συνεχίζοντας επεσήμανε πως «αν υπάρξει κρίση μεγάλη, τότε θα έχουμε πρόβλημα». 

Τέλος υπογράμμισε πως τα βασικότερα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστούν την Πέμπτη «είναι το άνοιγμα της αγοράς αερίου, οι πρόωρες συντάξεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές».