«Είναι μια συμφωνία πάρα πολύ επώδυνη, πάρα πολύ κακή, χάθηκε πολύς χρόνος σε ανούσιες συζητήσεις» τόνισε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αναφορικά με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές. Τόνισε, πάντως, ότι η συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί χωρίς όρους.

Δεν πιστεύω πως πρέπει να μπουν όροι για να ψηφίσουμε. Εάν η συμφωνία δεν ψηφιστεί, το πρόβλημα που θα έχουμε θα είναι τεράστιο, όπως η έξοδος από το ευρώ. Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, αλλά χρεώνουμε τα μέτρα που έρχονται στους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο. 

Παράλληλα, έκανε λόγο για εκβιασμό της αντιπολίτευσης εκ μέρους του Πρωθυπουργού, ο οποίος όπως είπε φέρνει με διαδικασίες εξπρές, σε ένα άρθρο, τη συμφωνία. «Γι' αυτό την φέρνει πολύ γρήγορα, πάλι σε ένα άρθρο, για να μην την διαβάσουμε και να ψηφιστεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

«Αυτός μάς εκβιάζει, όχι οι εταίροι αυτόν» τόνισε, εξηγώντας ότι «αν υπήρχαν πολλά άρθρα, όπως για τους αγρότες, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε βελτιώσεις και να τοποθετηθούμε για κάθε κοινωνική ομάδα που πλήττεται. Με την ψήφιση αναλαμβάνονται ανειλημμένες υποχρεώσεις που δεν μπορούν να αναιρεθούν με τους εφαρμοστικούς νόμους». 

«Θα περίμενα περισσότερη δημοκρατικότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι σαφές ότι υπάρχει ένα έλλειμμα δημοκρατίας» υπογράμμισε και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για «χρόνια υποκρισία», όταν κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση για τις συμφωνίες που έφερνε σε ένα άρθρο. 

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι «η ιδιοκτησία αυτής της συμφωνίας είναι μόνο του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης».

Για τη στάση της ΝΔ είπε ότι θα συνεδριάσουν τα όργανα, θα ληφθεί απόφαση στην ΚΟ, και στη Βουλή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ψηφίσει συντεταγμένα. Yπογράμμισε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφών. «Δεν θα πω εγώ αν δεν ψηφίσετε θα σας διαγράψω, τελείωσανε αυτά, περάσανε». 

«Άκουσα τις προτάσεις και για αποχή και για καταψήφιση ή να βάλουμε όρους να μη γίνουν εκλογές κλπ», συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αν η συμφωνία δεν ψηφιστεί το πρόβλημα θα είναι άτακτη χρεοκοπία, εθνικό νόμισμα, μείωση αξιών και μισθών.

«Εγώ πιστεύω ότι αν δεν τη ψηφίσουμε και αν απέχουμε, πιθανό είναι να μη περάσει και να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στη χώρα. Τότε είναι που ο κ. Τσίπρας θα κάνει εκλογές στις οποίες κανείς δεν εγγυάται ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα και τότε θα πει ότι "εγώ σας κράτησα στο ευρώ και η ΝΔ είναι ανακόλουθη"», είπε επίσης μεταξύ άλλων.

Ο Τσίπρας έχει νωπή εντολή

«Αξίζει να γίνουν εκλογές για να καθαρίσει το κόμμα του; Εάν πάει για εκλογές, κινδυνεύουν να αρχίσουν οι λαϊκισμοί. Η χώρα δεν μπορεί να κάνει συνεχώς εκλογές γιατί στην οικονομία υπάρχουν πράγματι αδιέξοδα. Ο κ. Τσίπρας δεν διαπραγματεύεται, σερβίρει ότι του φέρνουν απ' έξω» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίυτευσης.

Τόνισε ότι ο ίδιος δεν φοβάται τις εκλογές, σημείωσε ωστόσο ότι «δεν μπορεί όμως να γίνονται εκβιαστικά κάθε μήνα για να σώσουμε την οικονομία γιατί την καταστρέφουμε την οικονομία».

Ο κ. Τσίπρας κέρδισε πολλές ευκαιρίες. Τον Δεκέμβριο μας έριξε και εκβίασε τις εκλογές του Γενάρη, έκανε και το δημοψήφισμα και το κέρδισε. Κατά τη γνώμη μου δεν θα κάνει εκλογές. Το λέει μόνο και μόνο για να συσπειρώσει τους δικούς του. Είμαστε έτοιμοι για εκλογές. Αλλά θα δούμε το διακύβευμα. Εάν κάνει εκλογές για να αναπληρώσει τις απώλειες, 30 – 40 βουλευτές, τότε μπορεί να τους βρει από την παρούσα Βουλή. Ο κ. Τσίπρας έχει νωπή εντολή. Με ενδιαφέρει πρωτίστως η χώρα, για πρώτη φορά έχει έναν αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης που στηρίζει. Ποιος ο λόγος λοιπόν να ταλαιπωρηθεί ο λαός περισσότερο

Εκλογικός νόμος

«Είμαι υπέρ της αυξημένης αναλογικής, αλλά το μπόνους εδρών πρέπει να κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσοστό που λαμβάνει το πρώτο κόμμα» επεσήμανε.

Όπως είπε, για το ευρωπαϊκό μέτωπο, ο εκλογικός νόμος δεν επιτρέπει μπόνους για συνασπισμούς κομμάτων. «Όσοι λένε για ευρωπαϊκό μέτωπο υπονοούν ότι πρέπει να κατέβουμε όλοι μαζί. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είτε να αυτοδιαλυθούμε είτε ορισμένοι έχουν μία φόρμουλα που δεν μας την έχουν αποκαλύψει» συμπλήρωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι «η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, ενώ περίμενε αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος».

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε την κυβέρνηση να απευθυνθεί στον ΟΗΕ για να ληφθούν οι αποφάσεις μέσω Ηνωμένων Εθνών και όχι μέσω ΕΕ.

«Δεν είναι Ευρωπαϊκό το πρόβλημα της μετανάστευσης, είναι διεθνές. Για αυτό πρέπει να πάρει παγκόσμια διάσταση το θέμα ώστε να βρεθούν λύσεις» επεσήμανε χαρακτηριστικά.