Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση για να κυλήσουν όλα ρολόι και να προχωρήσει με την διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση της συμφωνίας και της δανειακής σύμβασης με τους δανειστές. 

Όμως συναντά πολλά εμπόδια καθώς μέχρι αργά χθες η Πρόεδρος της Βουλής η οποία έχει και την ευθύνη για την επαναλειτουργία της και την σύγκλιση των επιτροπών και της Ολομέλειας ήταν άφαντη και δεν απαντούσε στις επίμονες κλήσεις που δεχόταν από το Μαξίμου για να προχωρήσει στις σχετικές διαδικαςίες. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε επιστολή στην Ζωή Κωνσταντοπούλου ζητώντας της να ορίσει τις απαραίτητες διαδικασίες για επαναλειτουργία του Κοινοβουλίου όμως μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε πάρει καμία απάντηση στην θεσμική «όχληση» του προς την Πρόεδρο της Βουλής.

Μάλιστα το Μαξίμου επέλεξε να δώσει στην δημοσιότητα το σημείωμα-επιστολή προς την αρμόδια θεσμική παράγοντα για να καταδείξει ότι προέβη σε όλες τις προσήκουσες ενέργειες για την εξασφάλιση της ψήφισης της συμφωνίας. 

Σύμμαχος στην Κωνσταντοπούλου η οποία στις προηγούμενες διαδικασίες είχε προσπαθήσει να υψώσει εμπόδια και να εμποδίσει τις ψηφοφορίες εμφανίστηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος με δήλωσή του έκανε λόγο για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος από την κυβέρνηση προκειμένου να ψηφίσει ένα νέο Μνημόνιο. 

Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας κατηγόρησε ανοιχτά την κυβέρνηση για ρήξη με τις προγραμματικές της θέσεις σχολιάζοντας πως αντί να συγκρουστεί με τις εκβιαστικές επιλογές της ΕΕ συνεργάζεται με τα στηρίγματά της δηλαδή τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι για την ψήφιση του νέου Μνημονίου. 

Κορυφαία κυβερνητική πηγή σχολίαζε αργά το βράδυ στο Newpost πως το Μαξίμου προετοιμάζεται για μεγάλη κόντρα τόσο με την Ζωή Κωνσταντοπούλου όσο και με την μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ προβλέποντας ότι θα προκύψουν πολλά διαδικαστικά εμπόδια στον δρόμο για ψήφιση της συμφωνίας. 

Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση περιμένει για να οδηγηθεί σε οριστικά συμπεράσματα αναφορικά με την στάση των «Λαφαζανικών» που ήδη έχουν προαναγγείλει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν. Αυτή η στάση επισημοποιεί το διαζύγιο και αναπόφευκτα οδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα στην λήψη αποφάσεων σε σχέση με την μετά μνημόνιο πορεία του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τους διαφωνούντες που επιμένουν στην εναλλακτική λύση της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.