Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Η ώρα για την πιο κρίσιμη παρτίδα στην πολιτική σκακιέρα έφτασε. Η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, δια χειρός Τσίπρα αυτή τη φορά, ανοίγει την πόρτα των πολιτικών εξελίξεων, με την αξιωματική αντιπολίτευση να σχεδιάζει τα δικά της αντίμετρα απέναντι στις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού. 

Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης συγκαλεί στη μία μετά το μεσημέρι το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος προκειμένου εκεί να υπάρξει μία πρώτη συζήτηση για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το κόμμα. Η τάση υπέρ της στήριξης της συμφωνίας και μέσω αυτής της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι κυρίαρχη στη Ν.Δ., καθώς υπέρ τάσσεται όχι μόνον ο κ. Μεϊμαράκης αλλά και οι φιλελεύθεροι και, κυρίως, το καραμανλικό μπλοκ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ουδείς μπορεί, χωρίς δεύτερη σκέψη, να στηρίξει ένα τόσο βαρύ πακέτο μέτρων, ειδικά από τη στιγμή που το σημαντικότερο μέρος αυτών οφείλεται στους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα. 

Ήδη ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, που μαζί με τον κ. Μ. Βορίδη και τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη πρεσβεύουν μία πιο σκληρή γραμμή έναντι του κ. Τσίπρα, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στο κόμμα να απέχει από την ψηφοφορία ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικ. Κακλαμάνης έθεσε, επίσης, όρους. Συγκεκριμένα, αν και σχολίασε ότι οι δανειακοί όροι της σύμβασης μπορεί να είναι καλύτεροι, λόγω της απουσίας του ΔΝΤ, επεσήμανε ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να δώσει εν λευκώ ψήφο αλλά, αντιθέτως, θα πρέπει να θέσει ως προϋπόθεση την τήρηση της δέσμευσης του Αλέξη Τσίπρα προς τους πολιτικούς αρχηγούς, στα μέσα Ιουλίου στο Προεδρικό, ότι δεν θα προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό. 

Ο κ. Μεϊμαράκης εκτός από το Πολιτικό Συμβούλιο θα προεδρεύσει σύσκεψης των τομεαρχών και των βουλευτών που συμμετέχουν στις επιτροπές της Βουλής που θα επεξεργαστούν το νομοσχέδιο ενώ αύριο προγραμματίζεται να συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, προκειμένου με απόφαση της πλειοψηφίας να δεσμεύσει τους βουλευτές που διαφωνούν.

Θετικό, εν προκειμένω, για τον κ, Μεϊμαράκη είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο προς ψήφιση και η φορολόγηση των αγροτών που έχει παραπεμφθεί για τον Οκτώβριο.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., πάντως, είναι αποφασισμένος να πιέσει όσο μπορεί τον Πρωθυπουργό με τριπλό στόχο:

  • να του χρεώσει το σύνολο των επώδυνων, υφεσιακών μέτρων. Και μόνον το στοιχείο της ύφεσης, αντί της αναμενόμενης ανάπτυξης που προβλεπόταν στα τέλη του 2014, αρκεί για να καταδείξει τους τραγικούς κυβερνητικούς χειρισμούς
  • να τον δεσμεύσει ότι δεν θα επιχειρήσει μία «απόδραση» από τις πρωθυπουργικές του ευθύνες μέσω εκλογών. Εν προκειμένω, θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι την πρώτη αξιολόγηση και την έγκριση του νέου προϋπολογισμού για το 2016 από τη Βουλή, δηλαδή να περάσει ο ίδιος το σύνολο των προβλεπόμενων στο μνημόνιο μέτρων και, τέλος
  • να υπογραμμίσει ότι η, κατά πάσα πιθανότητα, θετική ψήφος της Ν.Δ. συνιστά μονόδρομο, όχι γιατί αποτελεί ψήφο στήριξης στην κυβέρνηση ή ψήφο αποδοχής των μέτρων αλλά γιατί είναι η μόνη υπεύθυνη στάση έναντι του διακυβεύματος της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.