current views are: 1

12 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση11:29

Τσίπρας: Θα ολοκληρώσουμε τη συμφωνία, παρά τα εμπόδια που βάζουν κάποιοι

Την αισιοδοξία του ότι θα επέλθει συμφωνία με τους δανειστές εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη.

Δημοσίευση 11:29’
αρθρο-newpost

Την αισιοδοξία του ότι θα επέλθει συμφωνία με τους δανειστές εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη.

Την αισιοδοξία του ότι θα επέλθει συμφωνία με τους δανειστές εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη.

«Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που είχαμε όλο αυτό το διάστημα, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που πολλοί θέλουν να βάλουν στο δρόμο μας, είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να έρθουμε σε συμφωνία. Πιστεύω ότι κανείς πια δεν μπορεί να κρυφτεί, όλες οι προθέσεις έχουν γίνει φανερές. Πιστεύω ότι όσοι έχουν κρυφό πόθο να αναδιατάξουν την Ευρωζώνη δεν θα το καταφέρουν. Η Ελλάδα δεν θα τους δώσει αφορμή. Θα διαψευστούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το ευρωπαϊκό εγχείρημα αφορά τους λαούς, να ζουν σε καθεστώς ευημερίας. «Αυτό που είδαμε τον περασμένο καιρό στην Ελλάδα κρύβει μια βαθιά τομή για το μέλλον της Ευρώπης» εκτίμησε.

Πιστεύω ότι θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους όρους για την ανοικοδόμηση της χώρας. Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση, αλλάζοντας και εμείς. Δίνοντας την μάχη και ανατρέποντας όλα όσα έφεραν την χώρα σε αυτή την κατάσταση. Δίνοντας τη μάχη απέναντι στην διαπλοκή. Και όλες αυτές οι παθογένειες δεν αντιμετωπίστηκαν τα τελευταία πεντε χρόνια… Τουναντίον διευρύνθηκαν. Τα βάρη της κρίσης φορτώθηκαν στους μισθωτούς, η φοροδιαφυγή εκτραχύνθηκε. Με σχέδιο και αγώνα θέλουμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Εχουμε τη δυνατότητα να τα καταφέρουμε.

Αιχμές για προηγούμενες κυβερνήσεις

Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στις παραχωρήσεις έργων οι οποίες όπως είπε έγιναν σε συνθήκες εγκλωβισμού του υπουργείου από τις υπάρχουσες συμβάσεις. 

«Πέντε συμβάσεις, με όρους που εξέθεταν εξαρχής το Δημόσιο και το μετέτρεπαν σε κάτι το απολύτως ευάλωτο. Ρήτρες, παρατάσεις και εκβιασμούς συμφερόντων. Οι τέσσερις αναθεωρήθηκαν πριν από ένα χρόνο. Αλήθεια οι προηγούμενοι υπουργοί δεν το είχαν προβλέψει ; Δεν γνώριζαν ότι το Δεκέμβριο του ΄15 το ελληνικό Δημόσιο δεν θα είχε εκπληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις;» είπε.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση για να κερδίσει το στοίχημα της επιστροφής της ανάπτυξης. 

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη δημιουργία σχεδιασμού υλοποίησης δημόσιων υποδομών, με σχέδιο για την αξιοποίηση της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό σε αυτή την κατεύθυνση συστήθηκε επιτροπή συντονισμού για τις επενδύσεις στη χώρα. Στην ίδια κατεύθυνση στο νομοσχέδιο που τίθεται σε διαβούλευση, προβλέπεται νέα διεύθυνση στρατηγικής δημόσιων υποδομών, «μια διεύθυνση που λείπει» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, ο κ. Τσίπρας στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή τις επόμενες ημέρες προβλέπονται οκτώ παρεμβάσεις για δημόσια έργα:

  • Κεντρικο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης δημοσίων έργων
  • Ηλεκτρονικό σύστημα συντήρησης δημοσίων έργων
  • Σύστημα παρατηρησης κοστους 
  • Θεσπιση ενός τρόπου προυπολογισμού για κάθε έργο.
  • Προώθηση σύστηματος ενιαίων συντελεστών παραγωγής των δημοσίων έργων
  • Ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδοσίας
  • Δημιουργία προτύπων δημοπράτησης και παραχωρήσεων για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Δημιουργία διαδικασιών σωμάτων και ελεγκτών ποιότητας των εταιρειών πιστοποίησης

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «σε αυτές τις λεπτομέρειες θα κριθεί ο δικός μας αγώνας, χρειάζεται μελέτη, αφοσίωση, σχέδιο και ειδικές ικανότητες».

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε:

Αυτή η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή πολιτική βούληση και διάθεση για δουλειά. Οχι με μεγάλα λόγια, αλλά με αποφασιστικότητα και σχεδιασμό θα καταφερουμε για να δημιουργήσουμε προυποθέσεις εξόδου από την κρίση, μειώνοντας τα βάρη των συμφωνιών, με στόχο να συντάξουμε νέο κωδικά αξιών που ζητά η ελληνική κοινωνία. Σήμερα νομίζω έχει γίνει σαφές ότι μέσα σε δυσμενείς συνθήκες έχουμε θέσει τα θεμέλια για μια νέα Ελλάδα. Με μεθοδικότητα και υπομονή θα προχωρήσουμε και θα περάσουμε στην φάση της ανοικοδόμησης. 

 


σχετικα αρθρα