Την εκτίμηση ότι το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα έχει σαφή αναπτυξιακή προοπτική, παρότι θα υπάρξει καταρχήν ύφεση της τάξεως του 2,3% του ΑΕΠ για το 2015 και του 1,3% για το 2016, διατύπωσαν σήμερα καλά ενημερωμένες ευρωπαϊκές πηγές.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν, ωστόσο, ότι με βάση τις υπάρχουσες προβλέψεις η επιστροφή στην ανάπτυξη θα έρθει το 2017 (2,7%) και θα εδραιωθεί το 2018 (3,1%). 

Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά δεδομένα αναμένεται να σημειωθεί το 2015 πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 0,25% του ΑΕΠ, ενώ για το 2016, το 2017 και το 2018 αναμένεται πλεόνασμα της τάξεως του 0,5%, του 1,75% και του 3,5% αντιστοίχως.

Επίσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα έχει σαφή αναπτυξιακή προοπτική, ενώ υπογράμμιζαν ότι οι οικονομικές θυσίες που αναμφιβόλως περιέχει, είναι δίκαια κατανεμημένες από κοινωνικής απόψεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο "κρίσιμο ραντεβού" της Ελλάδας με τους δανειστές της τοποθετείται τον Οκτώβριο, οπότε θα αξιολογηθεί - για πρώτη φορά στο πλαίσιο του νέου προγράμματος - η ως τότε εφαρμογή των μέτρων, θα ληφθούν αποφάσεις για το ασφαλιστικό και θα αποτιμηθεί η πραγματική κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Στη συνέχεια, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα υιοθετηθούν από την Ευρωζώνη οι αποφάσεις που αφορούν τις ρυθμίσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος, κατά τρόπο που να ικανοποιεί και το Δ.Ν.Τ. του οποίου οι ενστάσεις σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι γνωστές.