current views are: 3

12 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση13:19

Παυλόπουλος: Άμεση σύγκληση της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό

Άμεση σύγκληση της Συνόδου Κορυφής για την επίλυση του μεταναστευτικού ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος δέχθηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Δημοσίευση 13:19’
αρθρο-newpost

Άμεση σύγκληση της Συνόδου Κορυφής για την επίλυση του μεταναστευτικού ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος δέχθηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Άμεση σύγκληση της Συνόδου Κορυφής για την επίλυση του μεταναστευτικού ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος δέχθηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

«Είναι παράδοξο το ότι η Ευρώπη και τα Ηνωμένα Έθνη, δεν έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους σχετικά με το τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη Συρία είπε ο κ. Παυλόπουλος σημειώνοντας ότι όσο διατηρούνται οι φωτιές του πολέμου, το φαινόμενο θα πολλαπλασιάζεται. Χρειάζεται εξωτερική πολιτική και από την πλευρά της Ευρώπης και από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας και ιδίως από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, πρέπει να γίνει άμεσα Σύνοδος Κορυφής σχετικά με το ποιες είναι οι υποχρεώσεις της Ευρώπης, και να υπάρξει συνεννόηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. 

«Δεν ταιριάζει στην Ευρώπη σήμερα, μπροστά σε αυτό το διπλό φαινόμενο της ασφάλειας και του ανθρωπισμού η πολιτική του Ποντίου Πιλάτου και της στρουθοκαμήλου» είπε χαρακτηριστικ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Ελλάδα, παρά τα λάθη και τις ελλείψεις της, δεν μπορεί μόνη της να διαχειριστεί το θέμα αυτό. 

Είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και είναι και ζήτημα παγκόσμιο. Και όποιος δεν το καταλαβαίνει, τόσο το χειρότερο. Η Ευρώπη, ιδίως, οφείλει να καταλάβει τούτο: Είναι βεβαίως μια Ένωση που έχει τα προβλήματα τα οικονομικά, τα νομισματικά, τα οποία πρέπει να λύσει. 

Αλλά έχει και άλλες υποχρεώσεις. Υπάρχει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από το 2008, που καθορίζει συγκεκριμένες πολιτικές που πρέπει να γίνουν σεβαστές. Και είναι απολύτως δεσμευτικό το κείμενο αυτό» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: Από αυτό το κείμενο και ιδίως από τους πέντε άξονες, οι τρεις αφορούν το ζήτημα που μας απασχολεί. Σ΄ αυτό δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. 

Καμία σοβαρή πολιτική της Ευρώπης πάνω στους τρεις άξονες που σχετίζονται με τη φύλαξη των συνόρων -που δεν είναι μόνον ελληνικά, είναι και ευρωπαϊκά- με το ζήτημα της επαναπροώθησης και με το ζήτημα της διαχείρισης του ασύλου. Δεν έχει γίνει τίποτα οργανωμένο. Και αυτό δεν βαρύνει μόνο την Ευρώπη. 

Δυστυχώς δεν έχει γίνει και από τα Ηνωμένα Έθνη που έχουν την Ύπατη Αρμοστεία, η οποία θα όφειλε και εκείνη να έχει κινητοποιηθεί, γιατί διαχειρίζεται το θέμα του ασύλου που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τα Ηνωμένα Έθνη.

 

 


σχετικα αρθρα