Την αντικατάσταση του Γιάνη Βαρουφάκη από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «δείχνουν» ως λόγο που «ξεκλείδωσαν» οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters

Η συμφωνία που θα δώσει στην Ελλάδα νέα χρηματοδοτική στήριξη για να αποφύγει την κατάρρευση και την έξοδο από το κοινό νόμισμα, έκλεισε έπειτα από μήνες τεταμένων διαπραγματεύσεων, κλίμα ωστόσο το οποίο άλλαξε έπειτα από τον διορισμό του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του υπουργού Οικονομικών τον περασμένο μήνα. 

«Υπήρξε θεαματική αλλαγή στις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες» ανέφερε μία πηγή στο Reuters και πρόσθεσε: 

Ο νέος έλληνας ΥΠΟΙΚ έχει μία τελείως διαφορετική στάση στις συνομιλίες σε σχέση με τον παλιό. Οι διαπραγματέυσεις είναι πολύ εποικοδομητικές. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, χαρισματικός ακαδημαϊκός που περιγράφει τον εαυτό του ως «εκκεντρικό Μαρξιστή»,  χαρακτηρίστηκε ως πολιτικός – ροκ σταρ όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο. 

Αλλά καθώς οι διαπραγματεύσεις προχώρησαν, ο συγκρουσιακός Βαρουφάκης έχασε την εμπιστοσύνη των διαπραγματευτών, ερεθίζοντας τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κατηγορώντας την Ευρώπη για «τρομοκρατία», σχολιάζει το Reuters

Ο ήπιων τόνων Τσακαλώτος ήταν μία σαφέστατη αλλαγή σε σχέση με τον προκάτοχό του αναφέρει το Reuters και παραθέτει την άποψη ενός αξιωματούχου των Βρυξελλών: 

Πολύ καλύτερος από τον Βαρουφάκη. Ποιο διαλλακτικός, εποικοδομητικό και μετριοπαθής.