Να σταματήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση του τραγικού προβλήματος των προσφύγων τόνισε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, έπειτα από σύσκεψη που είχε με την Αναπληρώτρια Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, και εμπλεκόμενους φορείς.

«Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση του τραγικού προβλήματος που δημιουργείται από τη συνεχιζόμενη ροή προσφύγων στη χώρα μας και ιδιαίτερα  στα νησιά μας» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, συμπληρώνοντας: 

Όλοι αυτοί, κόμματα, οργανώσεις, μέσα μαζικής ενημέρωσης πρέπει να μας πουν τι προτείνουν. Να βουλιάξουμε και να πνίξουμε γυναίκες και παιδιά; Να τους απωθούμε και να πνίγονται από άλλους; Αυτό να το βγάλουν από το μυαλό τους! Η κυβέρνηση μας προσπαθεί με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου να λύσει το πρόβλημα.


Ο κ. Φλαμπουράρης επισήμανε ότι «στην Αθήνα δημιουργήσαμε τον Ανοιχτό Χώρο Προσωρινής Φιλοξενίας Νεοεισερχόμενων Πολιτών Τρίτων Χωρών στον Ελαιώνα, όπου επικρατούν ανθρώπινες συνθήκες, καλύπτοντας τις βασικές καθημερινές ανάγκες», ενώ ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει η μετεγκατάσταση από το Πεδίο του Άρεως.

Για την κατάσταση στα νησιά τόνισε ότι δημιουργούνται αντίστοιχοι χώροι φιλοξενίας και κυρίως ενισχύονται οι υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης.

Για την Κω όπου δεν έχει διατεθεί χώρος πρώτης υποδοχής και προσωρινής παραμονής, είπε ότι αποφασίστηκε να μεταφερθεί άμεσα ένα πλοίο τουλάχιστον 2000-2500 θέσεων, το οποίο θα σταθμεύσει στο Λιμάνι. «Στο πλοίο θα καλύπτονται οι βασικές ανάγκες διαμονής, θα γίνεται η ταυτοποίηση και έτσι θα αποφορτιστεί σε μεγάλο βαθμό η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο νησί».

Ο υπουργός Επικρατείας κατέληξε λέγοντας:

Πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα αναλογιστεί τις ευθύνες της και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.

Σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας, με πρωτοβουλία του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και τη συμμετοχή ναυτιλιακών εταιρειών, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως κατά τις ημέρες κορύφωσης της επιστροφής των αδειούχων του Αυγούστου, μετά τις 15 του μηνός.

Όπως έγινε γνωστό, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πληρότητα των θέσεων κατά 80%, δεσμεύθηκαν να κρατήσουν διαθέσιμα κάποια εισιτήρια.

Επίσης, σε καθημερινή πλέον βάση, θα ενημερώνεται αναλυτικά ο κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για τον αριθμό διαθεσιμότητας των θέσεων στα πλοία, όπως αυτά δηλώνονται στις εμπλεκόμενες Λιμενικές Αρχές του Ανατολικού Αιγαίου και στα κατά τόπους ναυτικά πρακτορεία.

Παρά το γεγονός της αυξημένης επιβατικής κίνησης που παρατηρείται, λόγω των ημερών, επιδιώκεται η σταδιακή αποσυμφόρηση των νήσων από το μεγάλο αριθμό μεταναστών-προσφύγων που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια.

Το τελευταίο 24ωρο, 665 παράτυποι μετανάστες διασώθησαν σε 25 περιστατικά έρευνας και διάσωσης, που πραγματοποιήθηκαν στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, Χίου, Σάμου και Κω.