ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινά σημεία Τσίπρα - Πιτέλα για την στάση της Γερμανίας στη συμφωνία

Δημοσίευση 12 Αυγούστου 2015, 17:30 / Ανανεώθηκε 12 Αυγούστου 2015, 17:52
Κοινά σημεία Τσίπρα - Πιτέλα για την στάση της Γερμανίας στη συμφωνία
Facebook Twitter Whatsapp

Κοινά σημεία στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, εντοπίζουν κυβερνητικές πηγές, σε σχέση με τα προσκόμματα που επιχειρούνται να μπουν στη συμφωνία. 

Κοινά σημεία στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, εντοπίζουν κυβερνητικές πηγές, σε σχέση με τα προσκόμματα που επιχειρούνται να μπουν στη συμφωνία

Κύκλοι του Μαξίμου σημειώνουν την ανησυχία και των δύο ανδρών ως προς τη στάση της γερμανικής πλευράς στη συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές. 

Μιλώντας σήμερα στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους Θεσμούς, είπε μεταξύ άλλων: 

Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, που είχαμε όλο αυτό το διάστημα, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν ακόμα και στο και πέντε, να βάλουν στο δρόμο μας, παραμένω αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε στη Συμφωνία και στη δανειακή στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, που θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα.

Και πιστεύω, πια, κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί, ότι όλες οι προθέσεις έχουν γίνει φανερές -και αναφέρομαι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ούτε οι αδυναμίες της Ευρώπης μπορούν να κρυφτούν, αλλά ούτε και οι προθέσεις των εμπλεκόμενων δυνάμεων σε αυτή τη διαδικασία. Πιστεύω ότι όσοι έχουν τελικά κρυφό πόθο, κρυφό σχέδιο να αναδιατάξουν την ευρωζώνη παίρνοντας αφορμή από την Ελλάδα, δεν θα το καταφέρουν. Η Ελλάδα δεν θα τους δώσει αφορμή και σε τελική ανάλυση θα διαψευστούν.

Διότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ένα εγχείρημα που πρώτα από όλα αφορά τους λαούς όλης της Ευρώπης και τη δυνατότητα τους να ζουν σε καθεστώς κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας. Αυτό που είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, ως μια σύγκρουση της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για να διεκδικήσει το δίκαιο του ελληνικού λαού, στην πραγματικότητα κρύβει από πίσω μια πολύ βαθιά τομή, ιδεολογική και πολιτική, μέσα στην Ευρώπη. Την σύγκρουση μιας συντηρητικής αντίληψης για το μέλλον της Ευρώπης με μια προοδευτική αντίληψη, που θέλει την Ευρώπη των λαών, απέναντι στην Ευρώπη συγκεκριμένων συμφερόντων, στην Ευρώπη που θα κινείται με μοναδικό γνώμονα μια νεοφιλελεύθερη λογική και αντίληψη…

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, σχετική δήλωση έχει κάνει και ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάννι Πιτέλα, ο οποίος ζητά από την Άνγκελα Μέρκελ να μην υπονομεύσει την συμφωνία με την Ελλάδα.

«Ζητάμε από την Καγκελάριο να κρατήσει την δέσμευσή της κατά την τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να μην φέρει στο τραπέζι επιπλέον απαιτήσεις, όπως την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ.  Η Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της αντί να χρησιμοποιεί το ΔΝΤ ως δικαιολογία ή άλλες κινήσεις αντιπερισπασμού” » δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτέλα. 

Παράλληλα, η ισοτσελίδα της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, γράφει ότι «μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες φοβούνται πως η συμφωνία για μια νέα χρηματοδότηση μπορεί να βρεθεί σε ρίσκο εξαιτίας των καινούργιων απαιτήσεων της Καγκελαρίου Μέρκελ».