Την πρόθεσή του να καλέσει δημοσίως τη γερμανική κυβέρνηση, τη Βουλή και το SPD να εγκρίνουν τη συμφωνία γνωστοποίησε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς.

Όπως υπενθύμιζαν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα κάλεσε την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ να μην υπονομεύσει τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Την ενόχλησή του για τη στάση του Βερολίνου έκανε νωρίτερα γνωστή ο κ. Σουλτς, που ξεκαθάρισε ότι οι απόψεις που διατυπώνει επί του θέματος ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε είναι εντελώς προσωπικές και ότι σε καμία περίπτωση δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις του κυβερνητικού συνασπισμού που στηρίζει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Κύκλοι προσκείμενοι στον γερμανό πρόεδρο της Ευρωβουλής δήλωναν σήμερα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι στους κόλπους του SPD οι δηλώσεις Σόιμπλε έχουν προκαλέσει σφοδρή ενόχληση και ότι τόσο ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ όσο και ο Μάρτιν Σουλτς τάσσονται σαφώς υπέρ της άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας και απολύτως κατά οποιασδήποτε ιδέας περί προσωρινού «δανείου γέφυρας».

Τα μηνύματα του Μάρτιν Σουλτς έρχονται μετά τον προβληματισμό που διατυπώνει το Βερολίνο σχετικά με τη συμφωνία. 

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ασκεί κριτική στο μνημόνιο συνεργασίας (MoU) ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές γιατί δεν διευκρινίζει «με απόλυτη σαφήνεια την κατεύθυνση των πολιτικών». 

Στο δισέλιδο έγγραφο με τίτλο «προκαταρκτικός έλεγχος του MoU», που στάλθηκε σε αξιωματούχους στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, το υπουργείο περιγράφει τα ελληνικά σχέδια για την βιωσιμότητα του χρέους και τις ιδιωτικοποιήσεις ως ανεπαρκή. 

Πάντως, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προχώρησε σε διευκρινιστικές δηλώσεις.

«Διατυπώσαμε ερωτήματα. Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», εξήγησε προσθέτοντας ότι τα ερωτήματα πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μεθαύριο Παρασκευή.