Η ρύθμιση του χρέους θα κρίνει εάν η συμφωνία είναι βιώσιμη, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί η σχετική συζήτηση και μέχρι τότε θα έχουμε μία ατελή συμφωνία. «Μας ενδιαφέρει το χρέος να γίνει βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, ανεξάρτητα των μέσων» συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης και αναφέρθηκε στο ύψος της πρώτης δόσης το δανείου: 

Με την πρώτη δόση, η οποία θα υπερβεί τα 25 – 27 δισ. ευρώ, μας ενδιαφέρει όχι απλά να αντεπεξέλθουμε στις δανειακές ανάγκες της χώρας, αλλά και να πληρώσουμε μέρος των χρημάτων που χρωστάει το κράτος στους ιδιώτες.

«Ο κίνδυνος του Grexit απομακρύνεται» συνέχισε, σπεύδοντας να διαμηνύσει ότι δεν έχει εξαλειφθεί οριστικά, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Δραγασάκης τόνισε «προσωπικά θα ήθελα μια λαϊκή νομιμοποίηση για την πολιτική που θα εφαρμόσουμε. Θέλω να ξέρω ότι ο κόσμος θα μας στηρίξει στην πολιτική που θα ασκήσουμε».

Πρόσθεσε όμως ότι «αυτή τη στιγμή η εκλογολογία δεν βοηθάει την Ελλάδα».

Σχετικά με τις τράπεζες, ανέφερε ότι η συμφωνία εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των τραπεζών, η οποία θα συμβάλει στην ανάκαμψη της τραπεζικής εμπιστοσύνης και διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να έρθει νέο κύμα συγχωνεύσεων, καθώς το τραπεζικό σύστημα είναι υπερσυγκεντρωμένο.

Παράλληλα, εξήρε την ανάγκη ενίσχυσης της Attica Bank, τονίζοντας τον ρόλο της εν λόγω τράπεζας, η οποία βρίσκεται εκτός της εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Επιδίωξή μας είναι η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος να γίνει με ταυτόχρονη ρύθμιση των κόκκινων δανείων» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.

Ο ίδιος επεσήμανε πως η κυβέρνηση επιδιώκει κοινωνική αποτίμηση των επιπτώσεων της συμφωνίας, ώστε να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα, για τους αγρότες και τα νησιά, όπου πλήττονται περισσότερο και εξήγησε: 

Η συμφωνία, παρά τα αρνητικά της, μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα για πέρασμα από την ύφεση στην ανάπτυξη και την υπέρβαση της λιτότητας.

Όσον αφορά το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι ο έλεγχος του θα βρίσκεται σε ελληνικά χέρια. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η «συμφωνία δεν μας υποχρεώνει να ιδιωτικοποιήσουμε, αλλά αντίθετα, να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία».

Τα λάθη της διαπραγμάτευσης

Στη συνέντευξή του, υπερασπίστηκε τους αρχικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ και τις προτάσεις με τις οποίες ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους το Φεβρουάριο, για τις οποίες και προέβλεψε πως το κόμμα θα δικαιωθεί ιστορικά. 

«Η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, δεν δικαιώνει τις προσδοκίες αυτές, τόσο λόγω της έλλειψης επαρκούς συμπαράστασης που συνάντησε κατά τη διαπραγμάτευση, όσο και αδυναμιών στη στρατηγική του ίδιου του κόμματος» είπε και εξήγησε:

Πιστεύαμε πως αν απειλούσαμε με έξοδο, οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν. Αποδείχθηκε λάθος εκτίμηση. Πριν από 3 χρόνια μπορεί αυτό να ίσχυε, αλλά στο μεταξύ κι εκείνοι πήραν τα μέτρα τους. Προς έκπληξή μας ο κ. Σόιμπλε, πρότεινε αν θέλαμε να βγούμε από το ευρώ, να μας βοηθήσει κι όλας.

Άλλο σημείο κυβερνητικής αδυναμίας, αποδείχθηκε η άγνοια των όρων διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης, η οποία δεν γινόταν ελεύθερα, αλλά μέσω ενός ολόκληρου συστήματος «με κανόνες και επιτελεία», σημείωσε και τόνισε: 

Η κυβέρνηση βελτιώθηκε στον τομέα αυτό, αλλά μετά από την πάροδο χρόνου. 

Τρίτη παράμετρος που όρισε την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, υπήρξε η συγκινητική αφενός, στάση της κοινωνίας, αλλά και η εξαγωγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, εκ μέρους των πλουσίων: 

Όταν βγαίνει 1 δισ. κάθε μέρα απ' τις τράπεζες και λες στον Ντράγκι δώσε μου ELA, είσαι ευάλωττος. Πολλές επιχειρήσεις είχαν τα ταμεία τους στο εξωτερικό. Φανταστείτε μια οικονομία όπως της Γερμανίας, με επιχειρήσεις που τη ρευστότητά τους την έχουν στο εξωτερικό: Θα βουλιάξει η Γερμανία. Αν δεν είχαμε αυτόν τον πόλεμο και το σφίξιμο της ρευστότητας, το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης θα το υλοποιούσαμε. Το μεγαλύτερο μέρος. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όμως, δεν έγραφε πουθενά πως είμαστε υπέρ της εξόδου απ' το ευρώ, ή ότι είμαστε υπέρ της γενίκευσης της ανθρωπιστικής κρίσης.