Σήμερα (μάλλον) το βράδυ στη Βουλή, η συμφωνία με τους δανειστές θα ψηφιστεί. Πράξη που παράλληλα θα σηματοδοτήσει το ξεκαθάρισμα της εσωκομματικής κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι στιγμής, αμφότερες οι πλευρές, αυτή του Πρωθυπουργού και η άλλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, προσέχουν μην τυχόν και διαπράξουν ένα λάθος και χρεωθούν το κόστος της διάσπασης. Της διάσπασης η οποία ντε φάκτο υπάρχει.

Διότι δεν χωρά αμφιβολία ότι δεν χωράνε στο κυβερνητικό στρατόπεδο όποιοι πιστεύουν ότι «το νέο τρίτο μνημόνιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μεταξύ κυβέρνησης και του κουαρτέτου των "θεσμών", το οποίο προβλέπει σαρωτικές αντιλαϊκές ανατροπές σε όλους του τομείς και ειδικότερα στη φορολογία, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου αλλά και τα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ βάζει έντονα στο στόχαστρο τους αγρότες και τους επαγγελματίες», όπως γράφει το Iskra.gr.  

Φυσικά, ο Κώστας Ήσυχος, στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας και πρώην υπουργός, προανήγγειλε την ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος. Όμως από το «άμα» στο «θάμα»  ενίοτε μεσολαβεί αρκετός χρόνος.  

Το πολιτικό κρυφτούλι που ζούμε εδώ και αρκετές μέρες, σήμερα το βράδυ- το πιστεύουν σχεδόν όλοι πλέον, πρέπει να τελειώνει. Είτε με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα είτε με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη.  

Η Αριστερή Πλατφόρμα με τη στάση της στην ψήφιση της νέας συμφωνίας, θα σηματοδοτήσει και την πορεία της στο μέλλον. Διότι δεν γίνεται να θεωρείς τη συμφωνία «νέο μνημόνιο, επαίσχυντο, αντιλαϊκό» και ότι θέλετε προσθέστε, αλλά να στηρίζεις την κυβέρνηση που το προτείνει και το ψηφίζει. Τη «μνημονιακή», αυτή που «στήνει στο απόσπασμα την Ελλάδα και τον λαό της»!  

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε δημοσίως ότι αυτή ήταν η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί. Τόνισε και ότι plan Β  δεν υπάρχει, προκαλώντας όποιον πιστεύει ότι υπάρχει να το δηλώσει και να το παρουσιάσει. Είναι καθαρό ότι επιθυμεί να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας και στη συνέχεια να αγωνιστεί για τη ρύθμιση του χρέους.  

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι συνοδοιπόροι του, έχουν καταστήσει σαφές ότι επιστρέφουν στην πολιτική της καταγγελίας. Πιάνουν το ταμπούρι και συνεχίζουν να πυροβολούν. Ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει και επιθυμεί να κυβερνήσει. Να οδηγήσει τη χώρα σε αναπτυξιακή πορεία.  

Διαφορετικοί δρόμοι, διαφορετικοί στόχοι. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί. Είτε με παραιτήσεις, είτε με διαγραφές, είτε με προσφυγή στις κάλπες. Και πιθανότατα θα λυθεί σήμερα το βράδυ.