current views are: 3

13 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση09:53

Γεροβασίλη: Συμφωνία και χρέος θα κρίνουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Η έγκριση της συμφωνίας και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος είναι οι δυο βασικές προτεραιότητες που θα κρίνουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζει η υφυπουργός Τύπου και κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Δημοσίευση 09:53’
αρθρο-newpost

Η έγκριση της συμφωνίας και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος είναι οι δυο βασικές προτεραιότητες που θα κρίνουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζει η υφυπουργός Τύπου και κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Η έγκριση της συμφωνίας και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος είναι οι δυο βασικές προτεραιότητες που θα κρίνουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζει η υφυπουργός Τύπου και κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

«Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν υπάρχουν εκλογές» τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Είμαστε όμως σε ένα τέτοιο περιβάλλον το οποίο βεβαίως είναι προβληματικό και το οποίο από μόνο του ενδεχομένως να πρέπει κάποια στιγμή να οδηγηθεί σε εκλογές. Από την άλλη πλευρά, όπως διατυπώνετε και εσείς το ερώτημα είναι διαφορετικό το κάτω από 120, πάνω από 120 και αυτό παίζει έναν σημαντικό ρόλο. Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν υπάρχουν εκλογές. Και δεν υπάρχουν εκλογές αυτή τη στιγμή με την έννοια των προτεραιοτήτων και των αναγκών όχι γιατί δεν θα τις θέλαμε ενδεχομένως ή ότι θα τις αποφεύγουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο στη χρονική αυτή στιγμή δεν θα πρέπει να παρεμποδιστούν οι δυο βασικές προτεραιότητες που έχουμε αυτή τη στιγμή: Η πρώτη είναι η σημερινή ψηφοφορία και η κατάληξη του αυριανού Eurogroup, η επίτευξη δηλαδή της συμφωνίας διότι μέχρι τότε αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν είναι απολύτως ήσυχος. Η δεύτερη είναι η κρίσιμη σημαντική επίπονη διαδικασία προκειμένου να ολοκληρωθεί και η πρώτη αξιολόγηση με στόχο να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος που είναι το μεγάλο θέμα μας που θα κρίνει και τη βιωσιμότητα ή μη της συμφωνίας. Επομένως, αυτές τις δυο προτεραιότητες και ο χώρος και ο χρόνος τα οποία ενδεχομένως θα αφήσουν, θα κρίνουν το αν και πότε θα γίνουν εκλογές».

Ερωτηθείσα για τις σχέσεις της κυβέρνησης με την πρόεδρο της Βουλής, η κυρία Γεροβασίλη τόνισε: «Φαίνεται ότι υπάρχει διάσταση όσον αφορά την εκτίμηση των προτεραιοτήτων και την εκτίμηση της μεγάλης ανάγκης και μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να ξεπερνιέται. Και χθες δημόσια, με δημόσια συνεδρίαση αποτυπώθηκαν οι διαφορετικές αντιλήψεις. Επομένως ενάγει ένα πραγματικό πρόβλημα που μας απασχολεί. Ξέρετε όμως ότι δεν απλό αυτό δεν λύνεται με έναν τρόπο όπως διατυπώνεται και απαιτείται από πολλούς οι οποίοι κυρίως είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος αλλά θεωρεί πως «δεν είναι λύση» η άποψη του Ποταμιού για πρόταση μομφής.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος εκτιμά ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί «ένα καινούριο κόμμα δυστυχώς από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως λέει χαρακτηριστικά «Αυτό δεν μπορώ να το πω με απόλυτη σιγουριά. Χθες προαναγγέλθηκε από τον κύριο Ήσυχο με κάποιο τρόπο η ίδρυση ενός καινούριου κόμματος. Αυτό ξέρετε δεν μπορώ να το πω εγώ. Θα το κρίνουν εκείνοι πως, πότε και αν. Φαίνεται να διαμορφώνεται έτσι πάντως η κατάσταση. Να επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα καινούριο κόμμα δυστυχώς από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ».

Η κα Γεροβασίλη σημειώνει ότι «υπάρχουν πολλές ανακατατάξεις, μια προσπάθεια ανακατάταξης του πολιτικού συστήματος και επαναπροσδιορισμού. Αυτό σε ένα βαθμό σε μεγάλο βαθμό μάλλον είναι και αντικειμενικό. Από τη μία πλευρά είναι οι πολιτικοί οργανισμοί οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που σήμερα μπαίνουν σε μία πολιτική η οποία δεν είναι υποστήριξης του προγράμματος με την οποία απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό στις 25 του Γενάρη. Επομένως θα χρειαστεί και θα γίνει ένας επαναπροσδιορισμός του προγράμματος που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα. Διότι αντιλαμβάνεστε, ναι μεν θα υλοποιηθεί η συμφωνία όπως απαιτείται, αλλά ταυτοχρόνως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διανύσει μία μεγάλη διαδρομή όσον αφορά τα αντιρροπιστικά μέτρα τα οποία θα χρειαστεί να κάνει και θα πρέπει να μελετήσει ένα οργανωμένο σχέδιο το οποίο θα απαλύνει τις επιπτώσεις της καινούριας συμφωνίας. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για να δώσει ώθηση στην ελληνική κοινωνία πραγματικά για να μπορέσει να αμυνθεί η ελληνική κοινωνία να σταθεί όρθια με στόχο βεβαίως την έξοδο από τις κάθε τύπου συμφωνίες και την έξοδο από τα αδιέξοδα του δανεισμού και του χρέους. Επομένως το επόμενο διάστημα στο δικό μας πολιτικό χώρο θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση και προβληματισμός. Πρέπει ωστόσο να γίνει και γρήγορα και πρέπει να γίνει και αποφασιστικά και γρήγορα και με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο να φτάσουμε στην ανάπτυξη».


σχετικα αρθρα