Διευκρινίσεις ζητεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών,σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνει στην ουσία βελτιώσεις στο συμφωνημένο με τους θεσμούς νέο ελληνικό πρόγραμμα και τα ερωτήματα που επισημαίνει το επιτελείο του αφορούν τρία κυρίως ζητήματα:

α) τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα (ζητούμενο μια δέσμευση του διεθνούς οργανισμού),

β) τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (να αποκλειστεί ενδεχόμενο κούρεμα, όπως ζητούν ΔΝΤ και Αθήνα) και

γ) τις ιδιωτικοποιήσεις (αν τα 50 δισ. έσοδα είναι ρεαλιστικός στόχος και πώς θα οργανωθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων).

Το έγγραφο Σόιμπλε, το οποίο αιφνιδίασε τον υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος αποτιμά πιο θετικά τη συμφωνία Ελλάδας - θεσμών, ασκεί κριτική και σε κάποια άλλα σημεία: Στη σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου συμφωνήθηκε η δρομολόγηση της μεταρρύθμισης της ελληνικής αγοράς εργασίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015.

Στο μνημόνιο όμως δεν αναφέρεται αντίστοιχη διορία. Στο έγγραφο επικρίνεται επίσης το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης θα γίνει σε στενή συνεργασία με την Κομισιόν, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής είχε αποφασιστεί η μεταρρύθμιση να γίνει υπό την εποπτεία της Κομισιόν.

Το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών απεστάλη χθες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της προετοιμασίας της τηλεδιάσκεψης των χωρών-μελών της ΕΕ σε τεχνοκρατικό επίπεδο που έγινε το βράδυ. Από την τηλεδιάσκεψη προκύπτει ότι ορισμένες κυβερνήσεις επιθυμούν να ξεκαθαρίσουν ακόμα ορισμένα σημεία, παρ´ όλα αυτά, όμως, υπάρχει η «γενικότερη πρόθεση» για επικύρωση της συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup.

Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του διεμήνυσε ότι απλώς «εξέφρασε ορισμένα ερωτήματα, τα οποία αποτελούν μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί». Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει το υπουργείο του κ. Σόιμπλε, η εικόνα που παρουσιάστηκε από γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι το Βερολίνο απορρίπτει το νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι εσφαλμένη.

Παρά τη σκληρή στάση που τηρεί η γερμανική πλευρά θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδείξει εν τέλει συμβιβαστική διάθεση. Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, στο Βερολίνο είναι ακόμη νωπές οι μνήμες της δριμύτατης κριτικής που ασκήθηκε στη Γερμανία κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όταν κατηγορήθηκε, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα στα βράχια.