Θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή, στις αρμόδιες Επιτροπές, προκάλεσαν δύο κυβερνητικές τροπολογίες που κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με την πρώτη τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας διευρύνονται σημαντικά οι δυνατότητες που προσφέρει στους δανειολήπτες ο γνωστός ως νόμος Κατσέλη, για την δικαστική διευθέτηση δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Επίσης, προβλέπεται ότι στο πεδίο εφαρμογής του νόμου εμπίπτουν πλέον το σύνολο των οφειλών φυσικών προσώπων που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, προς την εφορία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα, ανατροπές έρχονται στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων με τη δεύτερη τροπολογία.

Οι τροπολογίες προκάλεσαν την αντίδραση της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, που ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «τώρα ήρθαν αυτές οι ογκωδέστατες τροπολογίες, πάνω από 100 σελίδες, που αφορούν σε τόσο σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις στη Βουλή, Η Βουλή δεν είναι εκδοτήριο παραγγελιών του κυρίου Σόιμπλε».

Άγρια κόντρα με σκληρούς χαρακτηρισμούς και από τις δύο πλευρές, ξέσπασε ανάμεσα στην Πρόεδρο της Βουλής και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη. 

Η κυρία Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, χαρακτηρίζοντάς τον «δοτό υπουργό» και όχι «εκλεγμένο» και κατηγορώντας τον πως με αυτό τον τρόπο «επιτρέπετε να ευτελίζουν με αυτόν τον τρόπο ένα κόμμα που γνήσια αγωνίστηκε και υπερασπίστηκε δομές και αξίες». 

«Γιατί επιτρέπετε να ευτελίζουν με αυτόν τον τρόπο ένα κόμμα που γνήσια αγωνίστηκε και υπερασπίστηκε δομές και αξίες» συνέχισε η κυρία Κωνσταντοπούλου, απευθυνόμενη προς τα μέλη της κυβέρνησης.

«Δεν είναι δικαίωμά σας να επιτρέπετε να εμφανίζονται ως δικαιωμένοι ο κ. Βρούτσης, ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Γεωργιάδης. Κύριε Μάρδα δικαιώνετε όλους αυτούς που παρουσιάζουν ως μόνη λύση την ακροδεξιά και τον φασισμό» συμπλήρωσε η κυρια Κωνσταντοπούλου. Ακολούθησε η οργισμένη αντίδραση των κυρίων Γεωργιάδη και Χατζηδάκη.

Από την πλευρά του, ο κ. Μάρδας απάντησε ότι «είτε δοτός είτε αιρετός κάποιος έχει δώσει τον ίδιο όρκο».

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι κατατέθηκαν τώρα διότι δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν νωρίτερα και εισηγήθηκε να γίνουν αποδεκτές για να συζητηθούν στην Ολομέλεια.

Τελικά, δεν υπήρξε ψηφοφορία για τις τροπολογίες και παραπέμφθηκαν στην Ολομέλεια.