Οι Βρυξέλλες στηρίζουν τη θέση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος με αποτέλεσμα να απομονώνεται το Βερολίνο, εκτιμούν οι Financial Times σχολιάζοντας την έκθεση βιωσιμότητας.

Η Κομισιόν και η ΕΚΤ υποστηρίζουν στην νέα τους ανάλυσης πως μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσαν να το καταστήσουν βιώσιμο, μία θέση που στηρίζεται επίσης και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Αυτό το συμπέρασμα δίνει ώθηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την ημέρα που προσπαθεί να περάσει από τη Βουλή ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων για να λάβει το νέο πακέτο διάσωσης, αναφέρουν οι FT και προσθέτουν: 

Αυτό το γεγονός θα αυξήσει την πίεση προς το Βερολίνο να συναινέσει μία σημαντική ελάφρυνση του χρέους όταν η Ελλάδα με τους πιστωτές θα συζητήσουν το ζήτημα το φθινόπωρο. 

Ωστόσο η μελέτη θα μπορούσε να επιδεινώσουν τις γερμανικές ανησυχίες για το νέο πακέτο διάσωσης, δεδομένης της ανησυχίας στο κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα σχετικά με την ικανότητα της Αθήνας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να ώστε να δημιουργήσει τις συνθήκες για την οικονομική ανάκαμψη, εκτιμούν οι Financial Times

Αφού αναφέρεται στις ενστάσεις της Γερμανίας και ακόμα ορισμένων σκληροπυρηνικών κρατών σχετικά με ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους, η εφημερίδα σημειώνει πως τα προσκόμματα που βάζει το Βερολίνο στην έγκριση της συμφωνίας.

Ωστόσο η Γερμανία απομονώνεται όλο και περισσότερο καθώς οι υπόλοιπες σκληροπυρηνικές κυβερνήσεις φαίνεται να δίνουν το πράσινο φως στο νέο πακέτο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Φινλανδία, αναφέρει το δημοσίευμα. 

Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα πέσει στο 175% το 2020 και στο 160% στο 2022. Στο πιο αισιόδοξο σενάριο γίνεται λόγος για 199% του ΑΕΠ του χρόνου και πτώση του στο 166% μέχρι το 2020.