Ως σημαντικό βήμα χαρακτηρίζει την συμφωνία της Αθήνας με τους Ευρωπαίους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διά της επικεφαλής της αποστολής του, Ντέλια Βελκουλέσκου, θέτοντας ως προϋπόθεση συμμετοχής του στο πρόγραμμα την ελάφρυνση χρέους, ρίχνοντας ουσιαστικά εκ νέου το μπαλάκι στους Ευρωπαίους.

To ΔΝΤ στέλνει έμμεσο μήνυμα προς το Βερολίνο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος, αφού είναι εκείνοι που επιμένουν για τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Το Ταμείο αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή του ότι «κλιμάκιο υπό την κυρία Βελκουλέσκου επισκέφθηκε την Αθήνα το διάστημα 30 Ιουλίου-12 Αυγούστου, ώστε να συμμετάσχει στις τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να στηριχθεί οικονομικά από τον ESM».

Η κυρια Βελκουλέσκου τονίζει:

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας εργαστήκαμε στενά με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους μας. Το Μνημόνιο (MoU) που συμφωνήθηκε από τις αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά. 

Θέτει σε εφαρμογή εκτεταμένες πολιτικές για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Κατά την επόμενη περίοδο θέλουμε να εργαστούμε με τις αρχές για να αναπτύξουν το πρόγραμμά τους, με περισσότερες λεπτομέρειες και με τους ευρωπαίους εταίρους ώστε να λάβουν αποφάσεις για την ελάφρυνση χρέους, που ιθα επιτρέψει στο χρέος της Ελλάδας να γίνει βιώσιμο.

Και υπογραμμίζε ότι «το ΔΝΤ θα παραμείνει κοντά στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους, ώστε να βοηθήσει στη διαδικασία και θα κάνει μία αξιολόγηση της συμμετοχής του, στο να παράσχει οποιαδήποτε πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, όταν τα βήματα του προγράμματος των αρχών και της ελάφρυνσης χρέους θα έχουν προχωρήσει, κάτι που αναμένεται κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM».