Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με τη συμφωνία.

«Ο λαός παρακολουθεί μία θλιβερή εικόνα, που εξηγεί γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Γιατί η χώρα υπέστη μία τεράστια βλάβη τους τελευταίους εφτά μήνες. Γιατί λέγατε ψέματα μεταξύ σας και στον λαό. Δεν σώζεται η χώρα έτσι. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκροτήσει σχέδιο ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά. 

Και έθεσε τρία ζητήματα:

1. Το κατεπείγον: Η αιτιολογία του κ. Τσακαλώτου είναι κατανοητή αλλά είναι πολιτικό θράσος. Όταν εμείς ζητούσαμε την ίδια διαδικασία μας λοιδορούσατε. Θα υιοθετήσω το κατεπείγον εάν ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Τσακαλώτος ζητήσει συγγνώμη.

2. Συνταγματικότητα για το συνταξιοδοτικό: Η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να πει εάν μετατρέπει το νομοσχέδιο σε ειδικό συνταξιοδοτικό για να μπορέσουν να μπουν οι τροπολογίες. Έχει τη δυνατότητα να το κάνει; Υπάρχουν θέματα ουσιαστικής αντισυνταγματικότητας, γιατί τα δικαστήρια έβγαλαν τις δικές μας αποφάσεις. Δεν φέρνετε μελέτες για τον αντίκτυπο των ρυθμίσεων που περνάτε.

3. Για εξουσιοδότηση του κ. Τσακαλώτου: Ο ESM δεν είναι παράρτημα της ΕΕ ή της ΕΚΤ, αλλά είναι αυτοτελής οργανισμός της ευρωζώνης. Και έχω υποβάλει τροπολογία για αυτό το θέμα. Λέγατε ότι τα μνημόνια δεν έχουν κυρωθεί ορθώς και στην εξεταστική που κάνατε ήταν το μεγάλο θέμα ότι δεν έχουν κυρωθεί σωστά. Με βάση ποια συνταγματική διάταξη εισάγεται στη Βουλή αυτή η σύμβαση που φέρνετε; Με πόσες ψήφους θα πρέπει να ψηφιστεί η σύμβαση που φέρνετε; Που είναι διακρατικός οργανισμό ο ESM; 

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «το τρίτο μνημόνιο είναι το χειρότερο, άδικο, αδιέξοδο, το πιο τραγικό, για το οποίο σας είχα προειδοποιήσει».

Παράλληλα είπε ότι «ο κ. Τσακαλώτος νομίζει ότι δεν θα τον θυμόμαστε, επειδή θα μείνει στη σκιά του Βαρουφάκη. Θα τον θυμόμαστε για τα λάθη που έκανε».