Μετά το πράσινο φως ακόμα και των Φινλανδών όλα δείχνουν ότι η έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup εξαρτάται εν πολλοίς από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Αν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πει «όχι», θα τεθεί το πιθανότερο σε εφαρμογή το Σχέδιο β΄ που προβλέπει ένα δάνειο γέφυρα και που σημαίνει: συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τους όρους του τρίτου προγράμματος, αλλά και νέα ψηφοφορία στην ελληνική βουλή για την επικύρωση των αλλαγών. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει πάντως ότι απορρίπτει τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι απλά διατυπώνει ερωτήματα. O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Ενδεχομένως με την επιμονή του να θέλει να εξευμενίσει τους «αντάρτες» στο κόμμα του που αναμένεται να καταψηφίσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο γερμανικό κοινοβούλιο το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Όμως ο γερμανός υπουργός έχει ανοίξει και ένα ενδοκυβερνητικό μέτωπο. Λίγο μετά την ανοιχτή διαφωνία του με τον αντικαγκελάριο, υπουργό Οικονομίας και πρόεδρο των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για την αξιολόγηση της συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Άξελ Σέφερ ασκεί σκληρή κριτική κατά του Β. Σόιμπλε δηλώνοντας στην Zeit Online ότι «στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν προφανώς δυνάμεις που προσπαθούν να υπονομεύσουν μια συμφωνία. Δεν ξεχνάμε ότι επί μήνες ο Β. Σόιμπλε και οι άνθρωποί του πίεζαν προς την κατεύθυνση ενός Grexit».