Εξερχόμενος από την Βουλή, ο Αλέξης Μητρόπουλος διατύπωσε την αντίθεσή του στο μνημόνιο, αιτιολόγησε το δικό του παρών, ενώ για άλλη μια φορά εξέφρασε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενο εκλογών. 

Όπως ισχυρίστηκε: 

Υπερψηφίστηκε ένα σκληρό νομοθέτημα. Η δική μου στάση είναι παρών διότι στηρίζω την κυβέρνηση και διαγραφή του χρέους. Δεν μπορούσα με αυτη την πορεία να στηρίξω τις διατάξεις για το συνταξιοδοτικό. Επηρέασε η τοποθέτηση που έβγαλε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, η κυβέρνηση θα έχει μεγάλη δυσκολία να υλοποιήσει το πρόγραμμα. Υπάρχει ζήτημα με τους διαφωνούντες, αλλά θεωρώ ότι μπορεί να διευθετηθεί χωρίς διοικητικά μέτρα, χωρίς διώξεις και παραιτήσεις, αλλά με συννενόηση και βεβαίως αποφεύγοντας τις εκλογές. Σε αυτή τη συγκυρία οι εκλογές είναι δύσκολες και δεν πρέπει να τις έχει στην φαρέτρα.

Τόνισε, επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: 

Η δική μου πρόταση είναι να κάνουμε ευρύτατες πολιτικές συννενοήσεις, με κεντρικό πρόσωπο τον τσίπρα με πρόσωπα καταξιωμενα και μεγάλου κύρους. Και να φύγουμε μπροστά διότι έχουμε κάτσει αυτό το εξάμηνο. Αυτό που πετύχαμε σήμερα ήταν αποτέλεσμα αποτυχημένης διαπραγματευσης. Είχαμε απέναντι μας τους σκληρότερους δανειστές.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, «η κυβέρνηση πέρασε το τρίτο μνημόνιο. Τώρα μπαίνει στόχος πως θα αποδομήσουμε ένα σκληρό σχέδιο. Χρειάζονται γνώστες και νομικοί της διαπραγμάτευσης και θα αρχίοσυν να αποδομούν τις σκληρότερες δομές του μνημονίου. Χρειάζεται συννενόηση, υπερβαση. Αυτό που προέχει είναι η στήριξη στην κυβερνηση, αλλά τα γραπτά μου και η πορεία μου έφεραν σε δύσκολη θέση. Γιαυτό είπα παρών»

Σχετικά με την έκτακτη επέμβαση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, η παρέμβαση της κυρίας Κωνσταντοπούλου με αιφνιδίασε, νόμιζα ότι είχε δόση αστειότητας. Προσπάθησα να το αντιπαρέλθω. Ευχαριστώ και τον κ. Μεϊμαράκη που βοήθησε να βγούμε από το αδιέξοδο. Το αντιπαρήλθαμε σωστά. 

Ο κ. Μητρόπουλος κατέληξε: Το παρών είναι ξεκάθαρη, ακραία πολιτική θέση.