Αποκαλυπτικός εμφανίστηκε στο περιοδικό Focus o πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, ο οποίος ζήτησε να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη αρχή για τον έλεγχο του σεβασμού των δημοσιονομικών κανόνων και της σταθερότητας στην Ευρώπη, τον οποίο ασκεί έως τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με δεδομένη "τη διεξαγόμενη συζήτηση σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολλά επιχειρήματα διατυπώνονται υπέρ μιας μεταφοράς αυτών των καθηκόντων δημοσιονομικού ελέγχου και ελέγχου των κανόνων από μια ανεξάρτητη αρχή", αναφέρει ο επικεφαλης της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο εβδομαδιαίο περιοδικό Focus.

Ο Βάιντμαν επικρίνει επίσης "τη μάλλον χαλαρή και πολιτική εφαρμογή των κανόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην περίπτωση χωρών που καταγράφουν ένα υπερβολικά υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα".

Όπως προειδοποίησε:

Η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη είναι καταδικασμένη σε αποτυχία αν καθένα απ' αυτά μπορεί να 'παραγγέλνει', αλλά όλοι πρέπει τελικά να πληρώνουν το λογαριασμό. 

Γνωστός για τις συντηρητικές θέσεις του στους κόλπους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Βάιντμαν προτείνει μια εναλλακτική επιλογή.

"Ένας κεντρικός ευρωπαϊκός θεσμός θα μπορούσε στο εξής να παρεμβαίνει άμεσα όταν η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική μιας χώρας μέλους καταγράφει αξιοσημείωτες παρεκκλίσεις", γράφει στο άρθρο.

Ο θεσμός αυτός "θα είχε μια σαφώς προσδιορισμένη αποστολή και μια ρητή εντολή και δεν θα ήταν ενσωματωμένος στη διαδικασία της πολιτικής διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη", προσθέτει.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται μερικές εβδομάδες, αφού ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για το ενδεχόμενο να μεταβιβασθούν σε ανεξάρτητες αρχές ορισμένοι ρόλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.