current views are: 2

14 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση11:19

Για κάλπες ετοιμάζεται ο Μεϊμαράκης και δηλώνει ότι δεν φοβάται

Με την 13η και την 20η Σεπτεμβρίου να συζητούνται, χθες στην Ολομέλεια, ως οι πιθανές ημερομηνίες προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει επιλογή από το να εξετάζει και τον εκλογικό της προγραμματισμό. 

Δημοσίευση 11:19’
αρθρο-newpost

Με την 13η και την 20η Σεπτεμβρίου να συζητούνται, χθες στην Ολομέλεια, ως οι πιθανές ημερομηνίες προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει επιλογή από το να εξετάζει και τον εκλογικό της προγραμματισμό. 

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Με την 13η και την 20η Σεπτεμβρίου να συζητούνται, χθες στην Ολομέλεια, ως οι πιθανές ημερομηνίες προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει επιλογή από το να εξετάζει και τον εκλογικό της προγραμματισμό

Χθες, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο ξεκινά κύκλο περιοδειών στην Ελλάδα προφανώς με το βλεμμα στις κάλπες, έσπευσε να διασκεδάσει την εικόνα που τείνει να διαμορφωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία «φοβάται» τις κάλπες. «Φοβάστε ότι θα ψηφίσουν λιγότεροι από 120 βουλευτές» ρωτήθηκε ο κ.Μειμαράκης λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία στη Βουλή, και ο ίδιος απάντησε: «Γιατί να το φοβάμαι; Μπορεί να το εύχομαι κιόλας». 

Στα γαλάζια και όχι μόνον «πηγαδάκια» στη Βουλή, η συζήτηση χθες περιστράφηκε σε σενάρια για τον αριθμό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα διαφοροποιούνταν από την γραμμή του Μαξίμου, βάση και των οποίων άνοιγαν τα σενάρια και για τις κάλπες. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο της «προεδρικής φρουράς» όσο και της «πλατφόρμας», θεωρουσαν μονόδρομο την προσφυγή στις κάλπες, αν και σημείωναν ότι αρχική πρόθεση του Μαξίμου είναι να τις παραπέμψει για το Νοέμβριο. Καθώς, όμως, η ρήξη με την Πλατφόρμα είναι πλέον βαθιά ενώ και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανώς πλέον κινείται απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης, τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη και, συνεπώς, και τα γαλάζια ετοιμάζονταν για κάλπες. 

Ο κ. Μεϊμαράκης, που προφανώς θα επιθυμούσε περισσότερο χρόνο προκειμένου να εμπεδωθεί η φθορά από τη σύγκρουση του Πρωθυπουργού με την πραγματικότητα, θέτει επί της ουσίας ένα διττό στόχο για την επικείμενη αναμέτρηση. Πρώτον να διασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (εξ ου και η στροφή στον καραμανλικό “μεσαίο χώρο) και δεύτερον να καταστήσει το κόμμα επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που τον Ιούλιο ψήφισαν υπέρ του ναι στο δημοψήφισμα (εξ ου και η επιλογή της ηγεσίας να μιλά για Ευρώπη και μεταρρυθμίσεις). O Πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται στους συνομιλητές του αισιόδοξος ότι μπορεί να χτυπήσει τη δημοσκοπική δημοφιλία του Πρωθυπουργού και να εκμεταλλευτεί τις διαρροές που θα έχει ο κ. Τσίπρας προς την Αριστερή Πλατφόρμα ενώ δεν θα έχει ενδοιασμό να εγκαταλείψει τη σημερινή στάση ανοχής – συναίνεσης προς την κυβέρνηση, υιοθετώντας γραμμη σκληρού ροκ έναντι των επιλογών της κυβέρνησης Τσίπρα. 

Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση που η Ν.Δ. δεν καταφέρει την πρωτιά, είναι κρίσιμο το απόλυτο ποσοστό που θα πετύχει ο κ. Μεϊμαράκης: τόσο για τις ισορροπίες της επόμενης ημέρας, όταν και πιθανολογείται ότι θα απαιτηθεί η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, όσο και για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος καθώς μία καλή επίδοση του κ. Μεϊμαράκη μπορεί κάλλιστα να μετατρέψει την προσωρινή του Προεδρία στη Ν.Δ. σε… μόνιμη.


σχετικα αρθρα